Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Как да отслабнем за 15 дни (част 2)

03.03.2018

...ако прекаляваме със солено?

Как да отслабнем за 15 дни (част 2)
 © iStock

Когато се храним, ние се връщаме в детството, казват психолозите. Актът на хранене поражда в съзнанието паралел с чувства, които сме изпитвали в майчината прегръдка – топлина, сигурност, безгрижие, удоволствие и удовлетворение.

Освен това децата често получават за награда лакомства и това изгражда убеждението, че храните на удоволствието са заслужено признание. Те предизвикват отделянето на успокояващи невротрансмитери и така създават психически комфорт.

Ако това става рядко, няма проблем. Но ако се повтаря непрекъснато, е време този порочен кръг да бъде прекъснат.

ПРЕКАЛЯВАМ СЪС СОЛЕНО!

Какво говори това за мен?

Вкусът към солените храни се изгражда в семейството. На масата често има сирене, колбаси, кисело зеле, готвени ястия. Изследванията показват, че има гени, които насочват към сладкото – ако те липсват, се появява предпочитание към соленото. В психологически план влечението към солени храни се свързва с нуждата от сигурност и издържливост.

Какъв е ефектът върху организма?

Тези продукти са пълни с мазнини и сол. Освен че могат да доведат до излишни килограми, те благоприятстват задържането на вода в тъканите, високия холестерол, хипертонията и повишено ниво на кръвната захар. Солта повишава апетита и тласка към преяждане.

Как да се измъкна от този порочен кръг?

*Консумирайте достатъчно месо, риба и яйца. Тези продукти в съчетание с нишестени храни и зеленчуци удовлетворяват желанието за солено. В същото време са богати на засищащи протеини. Разпределете ги между храненията на деня – по-малко на закуска и вечеря, повече на обяд.

*Яжте, щом почувствате глад. Не чакайте да стане време за вечеря, ако към 17-18 часа вече чувствате глад. При това менюто трябва да е обичайното за последното хранене на деня – салата, основно, десерт. По този начин ще избегнете дублирането на вечерята – една по-ранна и една по-късна, а и чувството за вина, което това би породило.

*Включете храни на удоволствието. Сирената, колбасите и дори чипсът могат да бъдат част от менюто ви, но в малки количества и не редовно. Освен това, ако искате да хапнете колбаси, изключете месото, сиренето пък ще измести останалите млечни продукти. Добавяйте щедри порции зеленчуци.

*Намерете причина да се гордеете със себе си. Влечението към солени храни се появява по-често в трудни моменти на съмнения, колебания и понижено самочувствие. В такива случаи утехата, която дава храната, може да бъде потърсена в творчески занимания, нови проекти за дома, забавления сред природата – все дейности, в които ще преоткриете себе си и многобройните си таланти.

*Спортувайте. Физическата активност повишава енергията и увереността, стимулира производството на хормоните на щастието.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЕДМИЧНО МЕНЮ

Количествата на месото и нишестените продукти са същите като при предишното меню

Как да отслабнем за 15 дни, ако не можем без солено?

Назад Напред


В новия брой

Топмоделът Анна Селезньова на корицата на ELLE