С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо да отслабнем днес е по-трудно в сравнение с преди 30 години?

Люба Вангелова • 08.03.2017

Има три обективни причини за това

Защо да отслабнем днес е по-трудно в сравнение с преди 30 години?
 © iStock

Изследвания, публикувани в американското медицинско издание „Затлъстяване и клинични практики“ извежда притеснителна статистика – днес хората на Земята, които страдат от затлъстяване, са с 10% повече в сравнение с 80-те. Още повече хората, които се грижат за теглото и за здравето си, свалят килограми много по-трудно, отколкото са правели това техните родители например. Според експертите количеството на базовите елементи в храната, както и нивото на физическо натоварване е еднакво. Къде е загадката тогава?

Ако разгледаме храненето и количеството на приеманите калории от 25-годишен човек през 2006-та и 1988-ма, то те много си приличат – същото количество протеини, мазнини и други елементи. Но в същото време отслабването е 2-3 пъти по-сложно, а рискът от затлъстяване е с няколко процента по-висок“, е заключението на Дженифър Кук, професор по кинезиология и медицински науки в Йоркския университет в Торонто, която провежда изследването.

Разгадаването на феномена се крие в три основни хипотези.

Първата – изменение на химичния състав на много от съвременните хранителни продукти, които са се получили постепенно в продължение на няколко десетки години. Това се дължи на нови пестициди и специфични вещества в опакованите храни – всички те оказват непосредствено влияние на хормоналните процеси и като следствие – на теглото ни.

Втората версия на учените е, че за 30 години значително се е увеличил броят на хората, които приемат антидепресанти, които също могат да променят хормоналния фон.

Третата възможност, която допускат авторите на изследването: микрофлората на жителите на мегаполисите постепенно се е променила през изминалите 30 години. Добре известно е, че някои бактерии в стомашно-чревния ни тракт ни правят по-податливи на напълняване. Например днес ядем повече месо в сравнение с няколко десетилетия преди това. Не е тайна, че много животински продукти са получени чрез използването на хормони и антибиотици в отглеждането на животните. Под тяхно влияние с течение на времето бактериите в организма ни са се променили.

10 упражнения за отслабване

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE