Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Засищащи храни за строен силует

01.01.2018

Достатъчно е внимателно да подберем хранителните продукти в менюто си, за да се доближим до мечтания силует.

Засищащи храни за строен силует
 © iStock

Картофи

Със своите 92 ккал на 100 г картофите са сред най-засищащите храни. Те могат да се приготвят по различни начини – на пюре, салата, варени, печени и т.н. В 100 г се съдържат също 3,2 г протеини и 2,8 г фибри, които допринасят за хранителната им стойност. Картофите са и антиоксиданти, предпазващи от вредите на свободните радикали. Някои проучвания ги определят като полезни срещу лошия холестерол и за превенция на сърдечносъдовите заболявания. Внимавайте все пак как ги приготвяте – най-диетични са на пара.

Бяло месо

Бялото пилешко и пуешко месо са съюзници в борбата за тънка талия. Белите меса съдържат много малко мазнини и са ниско калорични – 100 г пуешко доставят едва 140 ккал, като в същото време съдържат 30,2 г протеини с голям засищащ ефект. Консумацията на протеини води до синтезата на глюкозата в червата. След това тя попада в кръвта и позволява към мозъка да бъде отправен сигнал за засищане. Така се удължава периодът до следващото огладняване.

Червен боб

Бобовите храни са доказано полезни за контрол над диабета, за превенция на сърдечносъдовите заболявания и рака на дебелото черво. Червеният боб има предимството, че е особено богат на разтворими и неразтворими фибри, които допринасят за доброто засищане. В 100 г варен червен боб се съдържат само 125 ккал.

Обезмаслена извара

Малко обезмаслена извара в комбинация с един варен картоф е идеалното блюдо за преодоляване на глада за няколко часа напред. В 100 г обезмаслена извара няма мазнини, калориите са едва 48, а протеините – 8 г. Освен това в същото количество се съдържат 120 мг калций, което представлява 15% от необходимата дневна доза от този ценен елемент.

Ядки

Ядките - шам-фъстък, бадеми, орехи и семена - съдържат много здравословни мазнини. Консумирайте ги неподсладени и сурови. Можете да ги комбинирате със сушени плодове за още по-добър засищащ ефект. 

© iStock


В новия брой

Топмоделът Анна Селезньова на корицата на ELLE