С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 неща, които не знаете за Стела Макартни

Тереза Восканян • 14.09.2017

Вчера британският дизайнер навърши 46-години. В тази връзка си припомняме любопитни факти от живота й

Стела Макартни
Стела Макартни © getty

СТЕЛА Е ДЪЩЕРЯ НА ПОЛ МАКЪРТНИ ОТ THE BEATLESS

Но Пол и съпругата му Линда Макартни отглеждат дъщеря си като обикновено дете. Стела и двете й по-големи сестри и по-малкият й брат ходят в обикновените регионални училища.

НА 15 ГОДИНИ ТЯ Е НА СТАЖ ПРИ CHRISTIAN LACROIX

Още от тийнейджър Макартни се увлича по модата. През 1997г. 26-годишната е назначена за творчески директор на Chloe, където замества Карл Лагерфелд. Собствената си марка Stella McCartney тя основава през 2001 г.

СТЕЛА МАКАРТНИ Е ИМА КАВАЛЕРСКИ ОРДЕН 

Наградата й бе връчена за дизайн за униформата на британските спортисти на олимпийските и параолимпийските игри през 2012 година.

ЗАЕДНО СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ТЯ ИМА "БЕЗМЕСЕН ПОНЕДЕЛНИК"

Макартни е вегетарианец. Заедно със сестра си Мария и баща си Пол тя организира Безмесен понеделник - събитие в понеделник, където се обсъжда как консумацията на месо се отразява на околната среда. Пол Маккартни дори е написал песента "Meat Free Monday" посветена на това движение.


ТЯ ШИЕ ДРЕХИ ОТ ОКЕАНСКИ ОТПАДЪЦИ

"Да вземеш боклука и го преобразуваш в нещо готино и секси - не ли това лукс?", коментира дизайнерът за инициативата. В сайта на марката Stella McCartney се появи кратко видео за състоянието на окена - например, от 1950 г. насам 90% от големите риби са намалили, а ако се поддържа сегашното равнище на замърсяване на океаните до 2050г. ще има повече пластмаса във водата от риба.

СНИМА ПРОМО-КАМПАНИИТЕ СИ НА СМЕТИЩЕТО

Както например се случи с есенно-зимната колекция. Така дизайнерът иска да привлече вниманието на клиентите към екологичните проблеми. "Идеята е да се покаже това, което искаме да бъдем и как можем да променим бъдещето", коментира дизайнерът. "Ние сме създали затворени "светове ", в които живеем и които нямат нищо общо с реалния живот и нашата планета".

ПРАВИ ШОУТАТА СИ С ТАНЦИ

Миналата година шоуто на Стела Маккартни бе режисирано от френския хореограф Бланка Лий -  шоуто завърши с почти ритуални танци, а моделите на подиума дефилираха под звуци на африкански барабани. При последната си колекция, която дизайнерът представи на открито, бе под музиката на Ки-Мани Марли - син на Боб Марли.

Париж / лято 2017: Stella McCartney

Назад Напред

Стела Макартни
Стела Макартни © getty


В новия брой

Моделът Алиса Кузенная на корицата на новия брой на сп. ELLE, посветен на ваканцията