С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Изкуството, което ще носим тази есен

Антоанета Ниновска • 11.09.2019

3 художници, които вдъхновиха pre-fall колекциите на 3 модни къщи

Изкуството, което ще носим тази есен
 © Dior pre-fall 2019

DIOR И СОНЯ ДЕЛОНЕ

Смелите и ярки цветове на художничката Соня Делоне често са сравнявани с тези, които използва Ван Гог, а формите, тяхната подредба, застъпване и съчетание на тонове сходстват с кубизма на Пикасо. Абстрактните творби на артистката вдъхновиха Мария Грация Кюри за pre-fall колекцията на Dior, но ако се задълбочим в архивите на бранда ще открием, че Делоне е била обожавана и от бившия креативен директор на модната къща - Марк Боан. 

През 1968 година той си сътрудничи с художничката, за създаването на рокля за Франсоаз Арди, а по-нататък използва същите вдъхонвения върху палта и есенни визии. 

За pre-fall 2019, карето и особено кафявият цвят - типични за 20-те и 30-те години, са отново тук. На други модели от колекцията наблюдаваме любимите на всички ни “бабешки килимчета”, които по някакъв начин успяват да предадат тъй желания ни уют, търсен в студените месеци. Доброто настроение не остава по-назад когато маслените цветове с пъстрите тонове яростно догонват текстила.

© Roberto Cavalli pre-fall 2019

ROBERTO CAVALLI И ХОСЕ ПЕДРО ГОДОЙ 

Каква може да бъде перфектната комбинация за характера на една жена? Разбира се, колкото жени, толкова и мнения по въпроса. С идването си в Roberto Cavalli, Пол Соридж иска да угоди на старата публика, но и да привлича нова. Работейки заедно с чилийския художник Хосе Педро Годой, двамата перфектно успяват да съчетаят дивотата, каквато носим всички ние в себе си, първичното, сексапилно чувство, чрез предизвикателни животински шарки и същевременно с флорални мотиви, излъчващи женственост, лекота, адаптивност, които се сливат в живописни образи.

© Salvatore Ferragamo pre-fall 2019

SALVATORE FERRAGAMO И БОНЗИНО

Чисто новият за марката дизайнер - Пол Андрю, преосмисля наследството на флорентинската модна къща с поглед върху италианското изкуство. Изчистени, гладки и деликатни тъкани, придават жизненост и известна земност на колекцията. Кожата показва класа, цветовете са строго подбрани и ни най-малко натрапващи. Бордото демонстрира величието, примесено с елегантността на черните материи, а бежавото - известна топлота. Изключително сетивно, чувствено и светско излъчване. Андрю не крие факта, че е взел палитрата на колекцията от портретите на Аньоло Бронзино - флорентинския художник от 16 век. 


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE