С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

От новия брой на сп. ELLE: Мода и музика в древноегипетски храм

31.05.2016

36-вековният величествен паметник в Луксор за пръв път в историята си „приюти“ Международен моден фестивал, а на подиума дефилира и колекция на българския дизайнер Иван Донев

Иван Донев с Нора бин Халифа ал Халифа, шейхиня на Бахрейн
Иван Донев с Нора бин Халифа ал Халифа, шейхиня на Бахрейн

От списание ELLE България

Моден фестивал е последната асоциация, която човек би направил с Луксор, една от столиците на Древен Египет в периода на Средното и Новото царство. Туристи от цял свят пристигат тук най-вече заради величественото архитектурно наследство, гробниците на фараоните, колоритните улици и пазари.

„Най-големият музей под открито небе“, както наричат Луксор, тази година стана домакин на Международния моден фестивал „Нефертити“, организиран от дизайнерката Мона Алмансури. За пръв път известният Храм в Луксор, датиращ на повече от 36 века, се превърна в подиум за дизайнери от Европа, Египет и Обединените Арабски Емирства.

По червения килим дефилираха предимно местни знаменитости – певци, артисти, телевизионни лица, съпруги на шейхове... На сцената обаче присъствието на дизайнери от Европа беше преобладаващо. Имаше повече участници от Франция, Испания, Италия, отколкото от Емирствата и Египет. Сред тях и един българин – Иван Донев, който от няколко години живее и работи в Рим. И не защото си е наше момче, Иван показа една от най-открояващите се колекции, заради която си заслужи и приз от фестивала. След края на ревютата, на брега на Нил си говорим с него за изминалите вечери, модата у нас, в Европа и в света въобще, както и за бъдещето на младите дизайнери:

Мона Алмансури връчва приза на Иван Донев
Мона Алмансури връчва приза на Иван Донев

Държиш в ръцете си една от наградите на фестивала. Как стигна до подиума в Луксор?

С много труд, вяра и постоянство. А тази награда е едно голямо оправдание на всички жертви, безсънни нощи и лишения през тези години.

Преди ревюто ми каза, че колекцията ти е вдъхновена от храмовете на Близкия Изток. Очаквах пищни модели...

Според мен всички очакваха главозамайващо блестящи рокли. Моята цел беше да направя обратното. С черно-бялата гама и минималистичните кройки реших да провокирам и колекцията се прие много добре.

Видях, че местните знаменитости те поздравяваха след ревюто. Някоя от тях вече поръча ли си твой модел?

Да! И това беше най-голямото свидетелство за моя успех.

Лесно ли е за един европейски дизайнер да улови модния вкус на Изтока? Със същата колекция наскоро ти пътува и до Китай.

Няма лесни неща, но аз обичам предизвикателствата. В Китай представих колекцията на финала на световния конкурс за мода Hempel Award China Fashion Week. От близо 6500 участника, само 29 стигнахме до финала. Там получих Excellent Award.

Живееш в Италия. От колко години?

Живея между Италия, България и останалата част от света. Превърнах се в „дете на света“. В Италия съм от десетина години. Пристигнах с идеята да уча сценография, но съдбата промени моите планове, за което не съжалявам. Преминах през много изпитания. В началото учих италиански, завърших курсове за гримьор и фризьор, работих като чистач в аутогрил, говорител в радио, грижих се за деца, за болни хора... Така си плащах таксите за обучението, а също и платовете и материалите, които ми бяха нужни. С много жертви, усилия и морална подкрепа от семейството ми ето къде съм сега, само три години след дипломирането ми. Аз съм щастлив и горд със себе си! Днес съм дизайнер, работя с филмови продукции, доцент съм и ме канят в различни световни академии да преподавам.

Трудно ли е за младите дизайнери да наложат името си?

Да. Днес дизайнерите никнат като гъби след дъжд. Всеки, който вземе едно перде и създаде рокля, е творец. Всеки, който с пистолет с топъл силикон лепи кристали и пайети, е дизайнер на висша мода. Освен това, за да наложиш името си, са нужни пари.

Колекцията в бяло и черно на българския дизйнер
Колекцията в бяло и черно на българския дизйнер

Каква е формулата на успеха? Повече международни участия в ревюта или повече звезди, които да обличаш?

И двете. Международните участия дават популярност, заради която те търсят звездите. Но не всяка звезда е добра реклама, нито пък добър клиент.

Колко души работят в твоето ателие?

Мястото, в което работя, не може да се нарече ателие. В Италия използват израза casa-bottega, т.е. дом-работилница. Там, където съм аз, са моите манекени, платове, машини... Нямам работници, правя всичко сам – от скиците до избора на платове, щампи, кройки, бродерии...

Кои световни дизайнери харесваш?

Харесвам колекциите на Dior и Chanel, а в Италия маестро за мен остава Фаусто Сарли.

Как минава един твой ден в Италия?

Ставам винаги рано, защото денят за мен е кратък. Обичам да спортувам. Денят ми започва с Nutella и капучино, продължава в срещи с много хора, а работата оставам за вечерта, когато намирам повече спокойствие и вдъхновение.

Цифрите сочат, че Европа регистрира все по-голям спад в продажбите на дизайнерска мода за разлика от арабските държави. Ти как виждаш развитието на твоята професия в бъдеще?

През последните години модната индустрия като цяло претърпя тежко финансовата криза. Особено висшата мода. Хората, които могат да си я позволят, не са се лишили от нея, но със сигурност не купуват както преди. Арабските държави са нов феномен, който относно модата изпитва огромен интерес и определено това е лесно разбираемо дори от факта че някои дизайнери промениха изцяло собствения си стил, за да се харесат на потребителите в Средния Изток. А точно този район от света измести Европа от класацията по шопинг.

ХРАМЪТ В ЛУКСОР (древната столица Тива) е един от най-грандиозните паметници на архитектурата на Древен Египет, посветен на бог Амон-Ра. Строежът му е започнал през XIV в.пр.Хр., като отделни части в него са правени от фараоните Аменхотеп III, Тутанкамон и Рамсез II. По времето на Римската империя храмът е приютявал римските легиони. Днес той е една от причините Луксор да носи титлата „Най-големият музей под открито небе“ в света. Близо до града е още Храмът на Хатшепсут (единствената жена-фараон в историята на Древен Египет), Тиванският некропол с Долината на царете и Долината на цариците, които са в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

Международен моден фестивал в Луксор

Назад Напред

текст МАРИЯ ГЕОРГИЕВА

фотографии АРХИВ НА ИВАН ДОНЕВ


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE