С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

PRIDE: от протест срещу омразата до фешън парад в цветовете на дъгата

Мария Георгиева • 07.06.2019

Все повече модни марки влизат в играта с цветовете на дъгата

Оляво надясно: H&M, Burberry, Michael Kors
Оляво надясно: H&M, Burberry, Michael Kors

По традиция юни е месецът на Pride. Шествия по цял свят заявяват своята подкрепа към равенството на хомосексуалните двойки, бисексуалните, трансджендърите и интерсекс хората (LGBTQ). Тази година е юбилейна за Pride, отбелязвайки точно половин век от началото. В София шествието е утре, 8 юни.

От форма на протест към неприемането и неразбирането през последните години Pride се превръща във фешън парад, озарен в цветовете на дъгата. Все повече модни марки отделят внимание на станалите традиция шествия и пускат специални линии или подчиняват целите си колекции на Pride. Сред тях са H&M, Tommy Hilfiger, Michael Kors, adidas, Nike, Vans, Doc Martens, Gap, Banana Republic, Under Armour... Calvin Klein приютява дъгата, символ на LGBTQ движението, в колекциите си от бельо.

Pride вдъхновение

Назад Напред

H&M за втора година представя Pride линия, наречена Love For All. 10% от продажната цена на моделите ще бъде дарена на кампанията UN Free & Equal.

Един от най-атрактивните модели от капсулната колекция Love For All на H&M
Един от най-атрактивните модели от капсулната колекция Love For All на H&M

Миналата година Burberry дори посвети цялата си колекция на Pride и за пръв път в историята на марката нейният символ – карето, беше изпъстрено в цветовете на дъгата. Ревюто по време на Седмицата на модата в Лондон завърши със светлинно шоу, което заяви подкрепата на Burberry към LGBTQ. Част от моделите бяха обявени за продажба с благотворителна цел, а приходите отидоха за три организации, които се борят за правата на хомосексуалистите.

По същото време Carolina Herrera облече Лина Уейти в ярка пелерина, която се превърна в най-обсъждания аутфит на червения килим на Met Gala.

Лина Уейти в ярка пелерина на Carolina Herrera, най-обсъжданият аутфит на червения килим на Met Gala.
Лина Уейти в ярка пелерина на Carolina Herrera, най-обсъжданият аутфит на червения килим на Met Gala.

„Не давай власт на омразата“ е посланието, с което на 8 юни тази година ще стартира Sofia Pride. У нас се провежда за 12-а поредна година.

Историята на Pride започва на 28 юни 1969 г., след Стоунуолските бунтове в Ню Йорк, провокирани от масови арести на гей, би и транссексуални във време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление.

Днес Pride-модата ни насърчава да скъсаме рестриктивните етикети и да приемем живота около нас такъв, какъвто е – цветен и усмихнат!


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE