Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

2 рецепти за истински горещи картофи

Петра Денчева • 30.01.2018

За онези зимни дни, когато спешно трябва да сготвите нещо засищащо, загряващо и запомнящо се

2 рецепти за истински горещи картофи
 © iStock

Пататас бравас

Известният испански деликатес – картофи в пикантен доматен сос, е идеален за топлата семейна сбирка пред телевизора.

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 400 г домати (белени или от консерва)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 с. л. доматено пюре
  • олио (или друга мазнина)
  • 2-3 сушени люти чушки
  • чили на прах
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • 1 с. л. винен оцет

© iStock

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на кубчета и ги запържете в загрятата мазнина, след което ги отцедете от мазнината върху хартия и ги осолете. Вместо да ги запържвате, можете и да ги сварите в подсолена вода за 12 минути, да ги отцедите и да ги оставете да се охладят, преди да ги нарежете на кубчета.

Задушете ситно нарязаните лук и чесън, прибавете пасираните домати (или консервата), заедно с доматеното пюре и сол на вкус, оцета, чилито, лютите чушки и червения пипер. Разбъркайте и оставете соса да се сгъсти.

Добавете картофите, покрийте с капак и задушете за 8-10 минути. Овкусете със сол, черен пипер и пресни зелени подправки.

Пълнени картофи с бекон и пикантна плънка

Беконът е най-добрият приятел на картофа, поне през зимата, когато обичаме да си похапваме калорично. Спокойно – огненият им вкус гори калории и дори действа подмладяващо!

Необходими продукти:

  • 4 големи картофа
  • 1 люта чушка
  • 1 червена чушка 
  • 200 г бекон 
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал 
  • 125 мл заквасена сметана 
  • 4 стръка зелен лук
  • чили на прах 
  • сол 
  • черен пипер 

© iStock

Начин на приготвяне:

Изпечете картофите, цели и необелени, върху скарата на предварително загрята на 200 градуса фурна. Задушете бекона в тиган на средна температура, докато покафенее равномерно, и го нарежете на кубчета.

Разрежете картофите по дължина, без да ги отрязвате докрай. Издълбайте част от вътрешността и я смесете в купа със сметаната, нарязаните лук и чушки, бекона и 1 ч. ч. от кашкавала. Подправете сместа със сол, черен пипер и чили, разбъркайте и напълнете картофите. Поръсете ги с останалия кашкавал и ги подредете в намазнена тава.

Преди сервиране ги доизпечете в загрята на 180 градуса фурна за още 5-10 минути.

10 сгряващи храни за зимата

Назад Напред


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия