Преминете към основното съдържание

3 сгряващи шоколадово-люти десерта

...с които можем да изкараме и най-дългата зима!
© iStock

 

Люти шоколадови трюфели

Необходими продукти

  • 120 г натурален шоколад
  • 120 г течна сладка сметана
  • 1/2 ч. л. канела - ½ ч.л.
  • 1/2 ч. л. щипки лют червен пипер (кайенски)

© iStock

Начин на приготвяне

Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавят канелата и лютият пипер, след което се махат от котлона и внимателно се добавя сметаната. Сместа се разбърква добре и се прибира в хладилник, за да стегне (за няколко часа).

От стегналата шоколадовата смес се оформят топчета (посипете ръцете си с какао преди това). Готовите трюфели се подреждат в подходяща тава, като по желание могат да бъдат оваляни в различни „обвивки“ за украса и допълнителен вкус.

Накрая се оставят в хладилник, за да стегнат добре.

Люти шоколадови курабийки

Необходими продукти

  • 225 г краве масло
  • 100 г захар
  • 175 г кафява захар
  • пакетче ванилова захар
  • 2 яйца
  • 300 г брашно
  • 50 г какао на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 и 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • сол
  • 100 г лютив черен шоколад (натрошен на едро)
  • 100 г черен шоколад (натрошен на едро)

© iStock

Начин на приготвяне

Маслото се разбива с бялата, кафявата и ваноловата захар, добавят се яйцата (предварително разбити). В друга купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера, лютия пипер и щипка сол.


                   ШОКОЛАДОВИЯТ ДЕСЕРТ, ОТ КОЙТО НЯМА ДА НАПЪЛНЕЕТЕ


Тези сухи съставки се смесват с разтопеното масло и се добавя шоколадът. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тави, покрити с хартия за печене – изсипва се по лъжица от сместа, като между отделните бисквити се оставя разстояние, за да не слепнат.

Пекат се в предварително загрята на 180°С фурна за по 10-12 мин, или до достигане на предпочитаната твърдост. След изваждане от фурната се изчаква минута, преди да се отлепят от хартията за печене.

Лют горещ шоколад

Необходими продукти

  • 250 мл прясно мляко
  • 50 мл течен шоколад (или шоколадов ганаш)
  • 1 с. л. какао
  • 1/4 ч. л. канела
  • 1/4 ч. л. индийско орехче
  • 1/4 ч. л. лют пипер (кайенски)
  • бита сметана (за украса)
  • лешници (или други ядки – за украсата)

© iStock

Начин на приготвяне

Млякото се затопля и в него се разтварят подправките и какаото. Вътрешните стени на чашата се намазват обилно с течния шоколад и готовото какао се налива. Повърхността се украсява с бита сметана, натрошени ядки, заливка от течен шоколад и щипка лют пипер.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser