С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Боровинкова супа с лавандулов сладолед

Петра Денчева • 30.07.2017

Ето защо обожаваме лятото и неговите вариации на тема плодови супи!

Боровинкова супа с лавандулов сладолед
 © iStock

Продукти:

  • 400 г боровинки (по желание част от тях може да са малини)
  • 150 г захар
  • 2 ч. ч. сок от ананас
  • 150 мл десертно вино
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 2 с. л. нишесте

За сладоледа:

  • 200 мл прясно мляко
  • 400 мл сладкарска сметана
  • 5 жълтъка
  • 150 г захар
  • 1 ч. л. сушена лавандула

Приготвяне:

Разтопете захарта за сладоледа в тенджера с нагрятото на умерена температура прясно мляко, половината сметана и лавандулата. Сместа не бива да завира. Оставете да изстине за около час. Разбийте жълтъците, прецедете лавандуловата смес и я добавете към тях.

Върете на слаб огън, като през цялото време разбърквате, за да се сгъсти течността (става по-плътна). Махнете от котлона и разбийте останалата сметана. Добавете към нея охладената лавандулова смес. Изсипете в кутия и приберете за 2 часа във фризера.

След това отново разбийте сместа и върнете кутията във фризера. Повторете още 1-2 пъти през 2 часа и сладоледът ви е готов.

За супата отново трябва да разтопите захарта в загрятите вино и сок от ананас и лимон. В горещия микс изсипете и боровинките за 5 минути. Сгъстете супата с нишестето (разтворено в малко студена вода). Пасирайте и прецедете през сито. Гарнирайте с топка сладолед и цели боровинки.

© iStock


В новия брой

Майли Сайръс на корицата на новия брой на ELLE