Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Бразилска мокека със скариди

Петра Денчева • 06.02.2018

В студените дни се сгряваме с кулинарно пътешествие към гореща Бразилия

Бразилска мокека със скариди
 © iStock

Знаете ли, че...

В Бразилия „мокека“ (или „мукека“, на португалски – moqueca) казват на яхнията с риба или морски дарове. Ястието е характерно за страната от поне 300 години!

Готви се бавно, на слаб огън, без да се добавя вода, а ключови са лукът, чесънът, кориандърът и... доматите, разбира се. В Южна Бразилия можете да опитате „мокека кашишаба“, а в Северна – „мокека баяна“ (от областта Бая, откъдето е и рецептата по-долу).

Необходими продукти

  • сока на половин лимон
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 люта чушка (почистена от семките)
  • 1 с. л. бял оцет
  • 1/2 ч. л. сол
  • 400 г изчистени скариди
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1/2 връзка магданоз
  • 500 г домати
  • черен пипер
  • 1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1-3 с. л. царевично нишесте
  • 2-3 с. л. олио

Начин на приготвяне

Мариновайте скаридите за 30  минути в лимоновия сок, ситно накълцаните лук, чесън и люта чушка, оцета и солта. Добавете кориандъра и магданоза, доматите, нарязани на едри кубчета, черния пипер и 1 ч. ч. кокосовото мляко.


                                      СКАРИДЕНИ ШИШЧЕТА СЪС СОС "САТАЙ"


Задушете до сготвяне на скаридите. Размийте нишестето в останалото кокосово мляко и го добавете към яхнията, за да я сгъстите.

Свалете от котлона и украсете с магданоз и резен лук или чушка. Можете да сервирате с гарнитура от бял ориз, както правят в Бразилия.

© iStock


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия