Продукти:
- 450 г череши (без костилките)
- 2 чушки
- 2 домата
- 1 лимон
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук шалот
- 1 с. л. зехтин
- 1/2 връзка прясна мента
- сол и черен пипер (на вкус)
Приготвяне:
Бланширайте доматите и ги почистете от люспите и семките. Нарежете на ситно всичко без лимона. Пасирайте заедно със зехтина. Изцедете лимона и добавете сока към черешовото гаспачо в блендера. Ако желаете повече сладост, заменете половината количество лимонов сок с такъв от портокал.
За още по-гладка смес, можете да минете гаспачото през сито, за да се справите с остатъците от черешовите люспи. Сервирайте, като гарнирате с мента и цели череши. По желание добавете и домашно изпечени чеснови крутони.