С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Да си сготвим море: Паеля

Десислава Найденова-Вичева • 07.09.2019

Още идеи с морски дарове ви очакват в септемврийския ELLE

Да си сготвим море: Паеля
 © istock

Сега, когато категорично отказваме да се разделим с лятото и с пясъчно-солените му дни. Точно сега, през септември, когато сме ненаситни за още и още море, а неговите дарове са нашите антидепресанти.

Необходими продукти

900 мл рибен бульон
щипка шафран
11/2 с.л. зехтин
1 голяма глава лук нарязана на ситно
3 скилидки чесън намачкани
1 връзка магданоз нарязан на едро
1 с.л. червен пипер
250 г ориз за паеля
1 буркан печени чушки
250 г домати от консерва обелени нарязани
175 г скариди
150 г миди
150 г сурови пръстени от калмари
1 лимон на резени

Начин на приготвяне

Кипнете рибния бульон, добавете шафрана и оставете настрана. Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Запържете лука до златисто за около 5 минути. Добавете чесъна и доматите, половината магданоз, червения пипер и запържете за 2 минути. Добавете ориза, изчакайте да омекне добре. След това изсипете вътре бульона и изчакайте да заври. Намалете, за да къкри само, и оставете оризът да се свари, без да покривате и разбърквате, за около 10 минути. Добавете нарязаните червени чушки. Внимателно разклатете тигана и гответе още 5 минути. Добавете скаридите, мидите и калмарите и гответе още 5 минути. Изключете котлона, покрийте с метално фолио и оставете така за 5 минути. Сервира се с резенчета лимон, прясно изстискан лимонов сок и магданоз.


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България