С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

ELLE празнува: Деня на шоколадовата торта

Петра Денчева • 27.01.2018

По този повод ви изкушаваме с нейната най-шоколадова версия – Дяволската!

ELLE празнува: Деня на шоколадовата торта
 © iStock

Не е нужно да сте рожденици днес или да познавате такива, за да се насладите на парче шоколадова торта. А защо не и на повече? Все пак, само на 27 януари от цялата година е Денят на най-популярната торта в света – шоколадовата!

Норвежки корени

За пръв път тя е била приготвена от норвежеца Конрад Ван Хутен. Преди 190 години той открил, че консистенцията на шоколада, който използвал за приготвянето на ликьор, е идеална и за торти.

Дотогава тортите били по-скоро сладкиши. Приготвяли се в комбинация с ядки и мед (при древните гърци) или приличали на днешния чийзкейк (при древните римляни).

Сега вече приготвянето на торти се е превърнало в изкуство. Сред най-популярните му шоколадови представители са гараш, шварцвалд и дяволската шоколадова торта. Предлагаме ви да отпразнувате техния ден, като приготвите някоя от тях. И ви изкушаваме със следната рецепта...

Дяволска шоколадова торта

От рода на американските торти с маслено-шоколадов блат и лека глазура по средата, тази торта просто няма как да се задържи дълго в хладилника ви!

© iStock

Необходими продукти за блатовете

  • 9 с. л. какао
  • 1 ½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода
  • ¼ ч. л. бакпулвер
  • 120 г масло
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 2 яйца
  • ½ ч. ч. кафе
  • ½ ч. ч. прясно мляко

Необходими продукти за крема

  • 200 г натрошен черен шоколад
  • ½ ч. ч. сметана
  • 120 г масло

Начин на приготвяне

Смесете в купа какаото, брашното, солта, содата и бакпулвера за блатовете. В друга купа разбийте маслото и захарта до получаване на кремообразна текстура. Добавете яйцата едно по едно, докато разбивате, а след това – и половината от сухите съставки. Добавете кафето и млякото, разбъркайте и смесете с останалата част от сухите съставки.

© iStock

Използвайте две тавички с диаметър 18 см за двата блата (или ги изпечете един след друг). Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути (или до готовност). След като се охладят, ги извадете от формата и ги разрежете на две, за да получите общо 4 блата.

За крема разтопете шоколада на водна баня и го смесете със сметаната. Добавете и маслото, разбърквайте добре и оставете да се охлади на стайна температура. След около час разбийте крема с миксер.

Накрая слепете блатовете с крема и покрийте с остатъка от него цялата торта.

10 шоколадови торти с визия като за конкурс

Назад Напред


В новия брой

Дъщерята на Стивън Болдуин на корицата на ELLE