С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Френски гурме вкусотии в ресторант Le Fouquet

03.07.2018

Пиер Робле, който е трупал стаж при именити френски шефове, e звездният готвач на а ла карт ресторанта в най-луксозния черноморски комплекс

Френски гурме вкусотии в ресторант Le Fouquet
 © le Fouquet / Lighthouse Golf & Spa Resort

B България засега няма ресторанти със звезди Michelin, все още се броят на пръсти и готвачите, трупали опит в декорирани с престижното отличие кухни.

Затова интересът към тези малцина кулинарни магьосници е оправдано голям. Едно от най-новите попълнения е Пиер Робле, главен готвач на ресторант le Fouquet в Lighthouse Golf & Spa Resort.

Нямаме търпение да опитаме ястията, с които се представя, и да научим историята му.

Оказва се, че още от самото начало роденият в Марсилия Пиер е свързан с Michelin. Първите си стъпки като готвач прави в двузвездния ресторант на Жоел Робушон, където учи основите на занаята. Следва кулинарен период извън родината – първо във Венецуела, а после в Англия, преди да стане главен готвач в посолството на Франция в Афганистан.

След завръщането му в Париж пътят му неизменно минава през звездни кухни – Silver Tower 1*, the Ritz Palace 2*, the Crillon 2* и Helene Darroze 1*. С натрупания опит и младежки хъс Пиер решава да се впусне в ново приключение и отваря ресторант в Марсилия. Четири години и много незабравими блюда по-късно става главен инструктор в групата Alain Ducasse. Остава на този пост 2 години, през които опознава в детайли философията на своя именит наставник – шеф Ален Дукас.

В началото на 2018 г. постоянното търсене на нови и нови предизвикателства го довежда в България. От този сезон гостите на Lighthouse Golf & Spa Resort ще имат удоволствието да се насладят на таланта му в гурме ресторант le Fouquet.

А ето какво опитахме ние и какво ни разказа Пиер:

1. ГРАДИНА

Ефектно поднесено предястие със сезонни зеленчуци, тепенада и козе сирене.

“Тази рецепта е вдъхновена от природата. Направена е изцяло в духа на красива градина от детството ми”, споделя Пиер за предястието. 

2. ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С БАБАГАНУШ

Овкусени и запечени зеленчуци, поднесени с бабагануш.

За ястието, главният готвач описва така: “Зеленчуците обикновено са гарнитура, добавка към дадено хранене, а тук идеята е да са в центъра на вниманието.”

3. ПАТЕШКО И ФОА ГРА

Панирана топка от патешко конфи и паниран бонбон от фоа гра.

“Ястието е вдъхновено от класическата френска кухня. Сервира се с карфиол на скара и глазирано картофено конфи”, каза Пиер. 

 


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE