С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Греяно вино с печен портокал и порто

Петра Денчева • 02.12.2017

Пренасяме се в Коледата на Дикенс, за да отпием от рецептата, сгрявала Викторианска Англия

Греяно вино с печен портокал и порто
 © iStock

ELLE вдъхновение

В новелата „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс откриваме стара английска рецепта за греяно вино, което се приготвя от червено порто, печени цитруси, захар и подправки. Напитката се казва Smoking Bishop (от англ. – димящ епископ). Време е за малко пара над чашите!

Необходими продукти

  • 1 бутилка червено порто
  • 1 портокал
  • 1 ябълка
  • 2-3 супени лъжици захар/мед
  • 1 брой звездовиден анасон
  • 2 пръчки канела
  • 1 шушулка ванилия
  • 4-5 броя карамфил
  • 1-2 зрънца бахар
  • 1 шушулка кардамон
  • 10 зрънца черен пипер
  • канела на прах

Начин на приготвяне

Без да белите портокала, го нарежете на шайби с дебелина 5 мм. Наредете резените в тава върху хартия за печене, поръсете с малко захар и канела и печете 15 минути в предварително загрята на 180 градусафурна.

Обелете и почистете ябълката от семките (изрежете цялата част около тях, за да не се отдели пяна после в напитката). Нарежете я на едри резени.

Вземете тенджера, която не е от алуминий (той взаимодейства с киселините от виното и му придава неприятен вкус) и изсипете в нея захарта, подправките, добавете ябълките и портокалите и залейте с чаша вода (или повече – за да покриете плодовете). Сложете на котлона и като заври, бъркайте непрекъснато, докато не се разтвори захарта.

© iStock

Намалете котлона и добавете в тенджерата виното (то не бива да завира, така че, ако започне да се образува пяна, е време да го дръпнете от котлона). За повдигане на градуса можете да добавите в него и капачка коняк, ром или уиски.

Подгответе керамични чаши, като ги затоплите предварително с налята в тях гореща вода. След това в празните чаши налейте през цедка от сгрятото вино и украсете с плодовете и щипка канела на прах.

Знаете ли че...

Греяното вино идва още от Древна Гърция. За негов баща е смятан Хипократ, който използвал за напитката както червено, така и бяло вино. То невинаги се пиело топло, но задължително било овкусявано с подправки. Наричали го hippocras, на името на откривателя му.

Коледа в чаша

Назад Напред


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE