Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Гурме в тиква: крем супа със скариди

Петра Денчева • 18.11.2017

Дори и след Хелоуин тиквата е неизменна част от ноемврийското меню. Една сгряваща рецепта, поднесена в истинска тиква!

Гурме в тиква: крем супа със скариди
 © iStock

Помните ли приказката за Пепеляшка, където тиквата се превръща в карета? Вдъхновени от магията на феята кръстница, трансформираме тиквата в... елемент от гурме подредбата на масата. Но за разлика от приказната история, тук заклинанието не се разваля с настъпването на полунощ.

ELLE идея

Издълбайте тиквата, вместо да я режете на парчета. Можете да я изпечете и да я използвате за сервиране на готовата супа.

Необходими продукти

  • 1 тиква, обелена и почистена от семките
  • 1 глава чесън
  • 2 глави лук
  • 200 г моркови
  • 150 г корен от джинджифил
  • 200 мл кокосово мляко
  • 200 г скариди
  • кората на 1 лайм
  • 100 г сирене фета
  • сол
  • зехтин
  • мащерка
  • розмарин
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • кориандър

© iStock

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса, нарежете тиквата на парчета и ги поставете в тава върху хартия за печене. Поръсете ги със зехтин, сол, мащерка и розмарин.

Печете заедно с необелената глава чесън около 40 минути, или до омекване.

Нарежете морковите, лука и джинджифила и ги сварете в тенджера. Пасирайте ги заедно с бульона им, изпечената тиква и омекналия чесън. Добавете кокосовото мляко и щипка кафява захар.

Задушете почистените скариди в тиган със загрят зехтин и ги овкусете със сол, черен пипер и настърганата кора лайм. Добавете ги при сервиране заедно с парче фета сирене (слага се, докато супата е още гореща).

Още гурме идеи, вдъхновени от тиквената трансформация в "Пепеляшка", вижте в галерията:

Гурме в тиква

Назад Напред


В новия брой

Кийра Чаплин на корицата на декемврийския брой на сп. ELLE