Преминете към основното съдържание

Хамачи с карфиол и макадамия

Срещаме кокосовата сладост с пикантната японска подправка тогараши и украсяваме рибното си ястие с лилав карфиол и ядливи цветя
© iStock

Необходими продукти

  • 500 г риба хамачи
  • 1/4 ч. ч. тогараши (японска пикантна подправка на прах – може да се замени с микс от лют пипер, джинджифил и портокалова кора)
  • 4 с. л. кокосово масло
  • 1/4 ч. ч.терияки сос

За салатата:

  • 50 г лилав карфиол
  • 50 г варена царевица (зърна)
  • 5 стръка кориандър
  • 50 г нахут (от консерва)
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • сол
  • черен пипер
  • бял оцет
  • зехтин

За соса:

  • 1/4 ч. ч. готварска сметана
  • 25 г масло
  • 25 г заквасена сметана
  • 1 с. л. мисо (японска подправка)
  • 1 с. л. соев сос
  • бял пипер
  • 1 ч. л. уасаби

Начин на приготвяне

Равномерно обтрийте рибното филе с тогараши микса. Загрейте кокосовото масло (или друга растителна мазнина по ваш вкус) в тиган и запечатайте хамачито от двете страни за по 3-4 минути. Излейте отгоре терияки соса, обърнете за последно и махнете от котлона. Нарежете рибното филе на парчета с дебелина от по 2 см.

За салатата разбъркайте всички продукти в купа и я оставете за 20 минути в хладилника.

За соса загрейте готварската сметана и маслото за 5 минути в тиган на ниска температура, като разбърквате постоянно, за да не се пресече. Оставете да се охлади за 10 минути, добавете заквасената сметана и останалите подправки.

Гарнирайте рибата и салатата с ядки макадамия и украсете с цветя по ваш вкус, например с латинка (с пикантен остатъчен вкус на пипер) и шафранов минзухар.

ELLE съвет

Дори обикновената салата изглежда гурме, ако я украсите с цветя.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser