С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кейкът на желанието

Петра Денчева • 21.02.2018

Този десерт с ягодов мус и сироп от рози е всичко, от което се нуждаете след вечеря, за да се настроите на романтична вълна

Кейкът на желанието
 © iStock

Знаете ли, че...

Ягодите са сред най-силните афродизиаци заради високото съдържание на цинк и антиоксиданти. Така че, защо да не ги впрегнем в кухнята – за десерт, който ясно показва, че това съвсем не е финалът на вечерта!

Необходими продукти

  • 200 г крема сирене без сол
  • 200 г животинска сметана
  • 100 г пудра захар
  • 100 г ягоди
  • 2 с. л. сироп от рози
  • 150 г бял шоколад
  • червена сладкарска боя

За блата:

  • 3 яйца (с разделени белтъци и жълтъци)
  • щипка лимонтузу
  • 1/2 ч. ч. захар
  • 1/4 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч. л. ванилия
  • 1/2 ч. ч. брашно

За сиропа:

  • 3 с. л. вода
  • 3 с. л. захар
  • 2 с. л. ягодов ликьор

Розовият шоколад Ruby

Назад Напред

Начин на приготвяне

Намажете с масло и набрашнете разглабяща се тава за печене във избрана форма. Разбийте белтъците и лимонтузуто, добавете половината от захарта и продължете да разбивате до сняг. В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване и сгъстяване. Изсипете жълтъците върху белтъците, добавете лимоновата кора и ванилията и разбъркайте.


                                      АРОМАТЕН КОКТЕЙЛ С РОЗЕ И РОЗИ


Пресейте брашното и солта над тестото и смесете всичко добре. Прехвърлете в тавата. Печете на 180 градуса за 25 минути (блатът трябва да „отскача“ при допир). Оставете готовият блат да се охлади в тавата.

В купа смесете крема сиренето, сметаната, захарта, ягодите и сиропа от рози. Разбийте до получаването на фин крем и оставете муса да се охлади.

© iStock

В джазве сложете водата и захарта и оставете да заврят, махнете от котлона и добавете ликьора, след като водата се охлади. Поръсете готовия блат със сиропа (ако искате кейк на етажи, срежете блата на две и сиропирайте и двеет половини) и оставете да се охлади.

Разтопете шоколада на вода баня и добавете няколко капки сладкарска боя до получаване на желания нюанс розово. След като шоколадът отново стегне, го настържете на едро. Разпределете муса върху блата и завършете със слой настърган шоколад.

10 шоколадови торти с визия като за конкурс

Назад Напред


В новия брой

Моделът Алиса Кузенная на корицата на новия брой на сп. ELLE, посветен на ваканцията