Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Коледа в чаша

Петра Денчева • 15.12.2017

3 рецепти за сгряващи коктейли и празнично настроение

Коледа в чаша
 © iStock

Греяното вино е популярно в цял свят – немският му вариант е глювайн, скандинавският – гльог, руският – глинтвейн, като всички те имат много общи съставки. Това обаче не са единствените сгряващи напитки за сезона. Вижте какво имаме предвид...

Горещ шоколад с ликьор и маршмелоу

Необходими продукти:

  • 4 ч. ч. прясно мляко
  • 1 шоколад
  • 4 с. л. какао на прах
  • 3 с. л. мед
  • 1 ванилия на прах
  • щипка сол
  • щипка кардамон
  • 50 мл шоколадов ликьор
  • 10 бонбони маршмелоу
  • канела на прах

© iStock

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня. Загрейте млякото, без да кипва, и го смесете с меда, захарта, солта и какаото. Постепенно добавете млечната смес към разтопения шоколад. Овкусете с щипка кардамон, добавете ликьора и сипете в загряти чаши. Украсете с бонбоните и поръсете с канела.

ELLE идея:

Можете да замените прясното мляко с негов веган вариант – бадемово, соево, оризово и т.н.

Боровинков пунш с коняк

Знаете ли че...

Пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на XVII в. Индийското му име „панча“, което означава „пет“ (броят на съставките на пунша: чай, захар, арабска ракия, вино и вода).

Необходими продукти:

  • 3 ч. ч. ябълков сок
  • 3 ч. ч. портокалов сок
  • 6 ч. ч. сок от боровинки
  • 1 ч. ч. мед
  • 2 пръчици канела
  • 4 броя карамфил
  • 1 брой звездовиден анасон
  • щипка мляно
  • индийско орехче
  • шепа червени боровинки
  • 100 мл коняк

© iStock

Начин на приготвяне:

Изсипете соковете, боровинките и подправките в голяма тенджера, загрейте ги до завиране, без да кипват, и разтворете меда в тях. Сервирайте в предварително затоплени стъклени чаши и добавете във всяка по 25 мл коняк.

ELLE съвет:

Не изливайте горещата напитка веднага върху алкохола – високата й температура отнема от качествата му, затова алкохолът се добавя към финала на рецептата.

Карамелен чай с ром

Не всеки хареса силният аромат на карамфил, канела, джинджифил. Затова ви даваме идея да замените подправките със сладостта на карамела.

Необходими продукти:

  • 2 литра чай по ваш избор
  • 100 мл ром
  • 1 ч. ч. захар
  • настъргана кора от лайм/лимон
  • щипка смлян черен пипер

© iStock

Начин на приготвяне:

Настържете кората на лимона в рома и оставете настрана. Сварете чая в тенджера и отцедете билките. Изсипете част от прецедения чай в касерола, в която добавете захарта и черния пипер. Разтопете захарта на карамел, като бъркате внимателно, докато не стане достатъчно течен, но без да загори. Изсипете го към останалия горещ чай и върнете на котлона (при намалена температура). Добавете и рома. Налейте в загряти чаши и поднесете с украса по ваш избор – канелена пръчица, резен лимон или ябълка, звездовиден анасон и т.н. 

Коледа в чаша

Назад Напред


В новия брой

МоделътJAQUELINE SAPPERT на корицата на сп. ELLE.