С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Сътворете кулинарен шедьовър с вино

06.03.2015

Този дар на боговете прави всяко ястие по-вкусно и по-полезно

Сътворете кулинарен шедьовър с вино
 © Shutterstock

Кой, кога и как е измислил виното? Учените още спорят. Според Библията още Ной е пиел ферментирал гроздов еликсир. Знае се, че древните египтяни са измислили преси за изстискване на гроздето. В Елада по разреждането на виното с вода се е съдело дали ще се водят сериозни разговори или хората ще се веселят. Смесването на вино с плодове и сокове датира от Средновековието, а старинните рецепти за ястия с вино, запазени до днес, са безброй.

Доказано е, че при готвенето с вино храната се усвоява по-лесно, тъй като танините правят месата и зеленчуците по-крехки и така приготвената храна е по-здравословна от тази, сготвена с вода. Освен това във виното се съдържат антиоксиданти, полифеноли и други полезни за организма съставки. Да се готви с вино е и висша кулинария, тъй че спор няма - In vino veritas!*

Легенда за характера на виното

Преди много години във Франция живял богат производител на вино, който имал 7 дъщери. Той решил да посади 7 вида лозя от различни сортове – по едно за всяко от момичетата, а след като гроздето узрее, да ги смеси в неповторим букет вино. То трябвало да е най-голямото им наследство, да ги държи задружни, да ги пази от раздори и да спре евентуалната подялба на имението. Най-малката дъщеря била непоправима романтичка и на нея той дарил „Шардоне“. Най-веселата получила „Совиньон Блан“, най-своенравната - „Каберне Совиньон Розе“, а най-страстната - „Мерло“. За най-решителната било отредено „Каберне Совиньон“, за най-добродушната - „Сира“, а най-любезната от дъщерите се задоволила с „Гренаш“.

Предлагаме ви интересна рецепта с вино, която ще ви превърне в звездата на вечерта. 

© Shutterstock

Рибни руладини с пюре и винено-маслен сос

Продукти за руладините: 12 филета бяла риба, 1 морков, 10 пера от пресен лук, 500 мл олио.

Приготвяне: Подсушете рибните филета с хартия за готвене, поръсете ги със сол и пипер. Нарежете на тънки ленти морковите и ги бланширайте в подсолена вряща вода за около 2-3 минути, след което веднага охладете. Разпределете ги в средата на всяко филе. Бланширайте и 6 дълги пера лук за около 1 минута. С тях ще завържете руладините. Останалият лук нарежете и разпределете върху филетата. Завийте рибите на ролца, започвайки от широката към тънката част на всяко филе. Завържете през средата със стрък бланширан лук. Загрейте олиото до 70 градуса и пуснете в него руладините за 10 минути. Така бялата риба остава сочна и не се изсушава като при печене.

Продукти за соса: 500 г масло, 50 г бял лук, 200 мл бяло вино, 10 г ситно нарязан див лук, 50 г заквасена сметана.

Приготвяне: Нарежете лука ситно, залейте го с виното и го сложете на котлона. След като заври, намалете огъня и варете, докато остане половината от сместа. Прецедете и върнете на котлона. Нарежете студеното масло на кубчета и щом виното заври отново, започнете да добавяте кубчетата едно по едно, като бъркате непрестанно. След като сложите всичкото масло, добавете сметаната. Не спирайте да бъркате, за да не се пресече маслото. Щом направи балонче в средата, свалете от котлона и оставете да се охлади. На финала поръсете ситно нарязания див лук и овкусете със сол и пипер.

Продукти за пюрето: 300 г замразен грах, 100 г картофено пюре.

Приготвяне: Направете картофеното пюре. Кипнете граха, докато омекне, и пасирайте. После прекарайте през сито, за да отделите люспите. Смесете двете пюрета и овкусете със сол и пипер. По-желание може да добавите малко индийско орехче.

Сервирайте руладините върху пюрето и ги полейте със соса.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE