Лесно е! Да направим брускети като истински шеф
Мария Георгиева • 23.06.2018
Рецептата за брускети с маринован лефер, босилек и салати ни дава шеф Жак Роланси от Ница

Ница е град, който се гордее с превъзходната си кухня. Неслучайно една от най-популярните салати във Франция, а и в цяла Европа, носи името на града.
В столицата на Френската Ривиера се срещаме с шеф Жак Роланси, за да ни разведе из един от най-големите местни пазари за плодове, зеленчуци, подправки и риба – Liberation market, а след това да ни демонстрира колко е лесно приготвянето на брускети с маринован лефер, босилек и салати. Асистира му местната кулинарна блогърка Ан Сале, по-известна като Mikuy (mikuy.fr).
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ (за 4 порции)
- 200 г маринован лефер
- 100 г морска сол
- 10 мл винен оцет
За пестото:
- 1 скилидка чесън
- 30 г босилек
- 30 г кедрови ядки
- 30 г настърган пармезан
- 10 мл зехтин
За салатата:
- 1 тиквичка
- 1 стрък зелен лук
- 50 г маруля
- 30 г босилек
- настърган пармезан
За брускетите:
- 4 филийки
- 1 скилидка чесън
- 1 домат
- 20 черни маслини
- ¼ лимон
- зехтин
- пипер
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибата: Почистете я, отстранете костите, поръсете филетата с морска сол и оставете 10 мин. След това мариновайте в оцета за още 10 мин. Отцедете ги и ги оставете в хладилника.
Пестото: обелете чесъна, накъсайте листата на босилека и миксирайте всичко в блендера.
Салатата: обелете тиквичката и я нарежете на тънки ленти. Зеления лук нарежете на кръгчета. Измийте марулята и босилека и направете салатен микс.
Брускетите: Намажете филийките със зехтин и ги препечете на тостера. Натъркайте ги със скилидката чесън и след това с домата. Нарежете черните маслини на кръгчета. Настържете кората на лимона.
СЕРВИРАНЕ
В единия край на всяка чиния направете по един кръг от тънък резен от тиквичка, в който да поставите салатен микс. До него украсете с линия от песто.
В другия край сложете филийка хляб, полейте с песто, отгоре сложете филе от риба, маслинови кръгчета, лук, лимонени стърготини и пармезан.