С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Летен прочит на гаспачото: пикантно и динено

Петра Денчева • 23.07.2017

Летен прочит на гаспачото: пикантно и динено
 © iStock

Знаете ли, че динята съдържа между 50 до 100 пъти повече ликопен, в сравнение с домата? И нищо не пречи да освежим гаспачото с нея!

Продукти:

  • 500 г диня
  • 2 домата
  • 1/2 краставица
  • 1 червена чушка
  • 1/2 глава лук
  • 1 люта чушка (по желание)
  • 1 с. л. оцет
  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 връзка прясна мента
  • сол и черен пипер (на вкус)

Приготвяне:

Доматите се бланшират за няколко секунди в гореща вода. Изплакват се със студена и ципата им се отстранява. Режат се на две, за да се отстрани и вътрешността им (семките). Месестата част се нарязва на ситно, заедно с останалите зеленчуци.

Отделят се към 100 г от динята, които накрая се използват като резени за украса. Останалата диня се пасира със зеленчуците, ментата и зехтина. В някои вариации краставицата се заменя с авокадо, добавя се босилек, дори лимон, а лютата чушка се замества от 1 ч. л. табаско.

Ако сместа се получи прекалено гъста, се разрежда с вода. Подправя се със солта, черния пипер и оцетът. Сервира се охладена.

© iStock


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България