С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Най-добрата компания на кафето през ноември

Петра Денчева • 19.11.2017

...е вдъхновена от сладостта на тиквата. И е под формата на тиквен пай с дъх на канела, джинджифил и още ароматни подправки!

Най-добрата компания на кафето през ноември
 © iStock

Необходими продукти

  • 160 г брашно
  • 1 и 1/2 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 125 г масло (студено, нарязано на кубчета)
  • 30 мл ледена вода

За пълнежа

  • 450 г пюре от печена тиква
  • 150 г захар
  • 1 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. джинджифил на прах
  • щипка млян карамфил
  • щипка индийско орехче
  • 300 мл животинска сметана (охладена)
  • 3 яйца
  • ванилов екстракт

Начин на приготвяне

Смесете в купа брашното, захарта и солта. Добавете студеното масло, като претривате с пръсти до получаването на едри трохи. Омесете с бързи движения, добавяйки малко по малко водата. Увийте получената топка тесто в стреч фолио и оставете в хладилник за 30 минути.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот. Оформете го като кръг с диаметр 30 см и дебелина 3-4 мм. Прехвърлете го във форма за пай с диаметър 23 см (изрежете излишното по краищата и оформете декоративен борд). Притиснете с хартия за печене и нещо върху нея за тежест (варива, камъчета, каквото имате под ръка). Печете така на средно ниво за 15 минути, махнете „тежестите“ и печете още 8-10 минути.

© iStock

В тенджера на умерен котлон разбъркайте тиквеното пюре, захарта и подправките, докато сместа не се сгъсти. Махнете от котлона и добавете студената сметана. Трябва да се получи гладко пюре, в което на финала добавяте разбитите яйца и ванилов екстракт. Изсипете плънката в изпечената кора и печете 15 минути във фурната на 200 градуса, намалете на 170 градуса и печете още 35-40 минути.

Оставете пая да изстине постепенно в изключената фурна с леко открехната врата. Гарнирайте с разбита сметана и канела при сервиране.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE