С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Нашето коледно меню: предястието

Велина Василева • 23.12.2018

Картофените бисквити с крема сирене и пушена сьомга са изискан и неочакван вариант

Нашето коледно меню: предястието
 © iStock

Необходими продукти

За картофените бисквити:

  • 1 кг картофи;
  • 100 г разтопено масло;
  • 100 г брашно;
  • 1 ч. л. сода.

За топинга:

  • 280 г крема сирене;
  • 100 мл готварска сметана;
  • кората и сока на 1 лимон;
  • 200 г пушена сьомга;
  • листенцата на една малка връзка копър;
  • 50 г каперси.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Надупчете картофите с вилица и ги сложете да се запекат във фурната за 1 час и 20 минути, докато станат хрупкави отвън и меки отвътре. Извадете ги и ги оставете да се охладят, след което намалете фурната на 180 градуса. Щом картофите са достатъчно изстинали, за да ги пипате с ръце, с лъжица издълбайте меката вътрешна част и я сложете в купа. Към нея добавете 2/3 от разтопеното масло, цялото брашно и содата. Подправете на вкус. Покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене, подмажете я с половината от останалото масло и изсипете картофеното тесто отгоре, като го разпределите добре. Намажете с останалата част от маслото и печете за 45 минути, или докато тестото стане златисто-кафяво. Извадете от фурната го оставете да се охлади. Междувременно сложете крема сиренето в голяма купа и разбийте с миксер, докато не стане леко и нежно. Добавете сметаната и лимоновия сок и подправете с черен пипер. Намажете тестото с готовата смес и с остър нож го нарежете във форма по ваш избор. На всяка бисквитка сложете по парче сьомга, каперси и лимонова кора. Подредете готовите хапки в подходящ съд и сервирайте.

© iStock


В новия брой

В новия брой на ELLE сваляме и палтата, и маските!