С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

От храна за бедни до гурме шедьовър

Мария Георгиева • 03.02.2019

Приготвянето на фондю със сирена е лесно и се превръща в кулинарно изживяване за всички на масата

От храна за бедни до гурме шедьовър
 © iStock

Фондю, чиято родина е Алпите, е сред кулинарните шедьоври на ресторантите в тази част на Европа. Ястието се сервира на масата полуготово – микс от сирена, вино и подправки в съд, поставен над спиртник – като във финалните щрихи на миксирането и споделянето участват всички на масата. В разтопените като крем сирена се топят късчета сух хляб, твърдо сварени картофи, кисели краставички или печен лук, а ритуалът е подкрепен с вино. Много вино!

Накратко – фондюто се приготвя направо на масата на открит огън, който по време на хранене се поддържа, докато не се види дъното на тенджерата.

Преди да се превърне в традиционно алпийско ястие обаче фондюто (от френското fondre, което означава разтопявам) всъщност е било храна за бедните. Приготвяло се е от остатъци сирена и стар, сух хляб.

© iStock

Има няколко легенди от историята. Някои например откриват корените на фондюто още в „Илиада“ от Омир, където се споменава за ястие от от настъргано козе сирене, вино и пшенично брашно.

Според други между 14 и 17 век заради суровите климатични условия пастирите в Алпите се презапасявали със сирене и хляб, които бързо изсъхвали. Тогава някой се сетил да загрее малко вино в котле и да разтопи сиренето в него, а след това сухият хляб, нанизан на шиш, да се оваля в сместа и да придобие апетитен вкус.

Има и друга легенда, която разказва за пътешественик по пътеките на Алпите, който замръкнал в една странноприемница. Там го посрещнал сърдит гостилничар. Разбуден от сън, той отказал да приготви вечеря на гостенина, но му разрешил да влезе в кухнята и сам да се оправи с каквото намери. От глада и фантазията на пътешественика се родило фондюто.

Сигурно е само, че през 17 век в Алпите това е най-разпространеното ястие сред бедните, а през 19 век в Цюрих вече се е изучавало в готварска школа.

Фондюто се приготвя от два или повече вида сирене. Има и рецепти, при които използваните видове сирена са 5. При тях обаче трябва майсторство при селекцията, за да може различните вкусове и аромати да се допълват.

© iStock

Начин на приготвяне: Настържете сирената или ги нарежете на малки кубчета. Намажете специалния съд за фондю с чесън, сложете в него сирената и подправките (черен пипер, копър, горчица, шафран, индийско орехче и др.), залейте с бяло сухо вино с малко размито брашно в него и поставете на бавен огън върху спиртника. Разбърквайте постоянно.

Кулинарни съвети

  • За да не загори, фондюто трябва да се приготвя на слаб огън.
  • Малко лимонов сок във виното помага сиренето да се разтопи по-бързо.
  • За да не се разслои сместа, може да добавите малко нишесте или брашно.
  • За по-богат аромат може да овкусите с чашка кирш (ликьор от вишни).

© iStock

Класическо фондю с ементал, грюер и гауда

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1 кг твърди сирена ементал, грюер и гауда
  • 30 грама краве масло
  • 2 скилидки чесън
  • ½ бутилка сухо бяло вино
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • сок от ¼ лимон
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • ½ чаена лъжица индийско орехче
  • пълнозърнест хляб.

Начин на приготвяне: от предния ден подгответе хляба на едри късове и го оставете да изсъхне. Нарежете сирената на кубчета, намажете тенджерката за фондю с чесън и оставете скилидките вътре. Добавете маслото и сложете съда на котлона, а след като се загрее добавете сирената и подправките. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица. Когато сирената се разтопят, разтворете царевичното брашно в малко вино и добавете към фондюто.

© iStock

Фондю „Нюшател“

Необходими продукти за 6 порции:

  • 600 г грюер
  • 300 г ементал
  • ½ бутилка сухо бяло вино
  • скилидка чесън
  • 50 мл кирш
  • 2 ч. л. нишесте
  • сок от лимон
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • хляб

Начин на приготвяне: От предния ден подгответе хляба на едри късове и го оставете да изсъхне. В намазаното с чесън гърне сложете натрошеното сирене, долейте вино и лимонов сок и сложете на бавен огън. Нишестето се разбърква с кирша и заедно с подправките сместа се сгъстява.
 

Най-добрите ресторанти за фондю във Френските Алпи

  • The Diary, гурме ресторантът на хотел Altapura във Вал Торенс, предлага истинско кулинарно пътешествие в света на фондюто. Под зоркото око на шеф и специалист сиренар може сами да изберете съставките на вашето фондю.

The Diary, хотел Altapura
The Diary, хотел Altapura

  • Ресторантът на хотел Le Blizzard във Вал д'Изер е в топ списъка, ако искате да опитате традиционно фондю по савойска рецепта с черни трюфели.

Ресторантът на хотел Le Blizzard
Ресторантът на хотел Le Blizzard

Игра с фондю

Тя датира от по-нови времена, но е супер забавна, особено ако сте на ски ваканция с весела компания. Ако някой на масата изпусне своя залък във фондюто, изпълнява желание на останалите.

С какви сирена да комбинирате червеното вино


В новия брой

От новия брой на ELLE: Най-силни сме, когато сме най-слаби