С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Поширани круши с вино и шоколад

Петра Денчева • 18.03.2018

Ефектен и бърз десерт с гурме визия и сочна сладост, който ще впечатли и най-претенциозните ви гости

Поширани круши с вино и шоколад
 © iStock

Необходими продукти

  • 4 круши 
  • 250 мл просеко или друго пенливо вино 
  • 200 мл вода/без 
  • 200 мл портокалов сок
  • настърганата кора на 1 портокал
  • 3 карамфилчета 
  • 1 пръчка канела
  • 1 шушулка ванилия 
  • 3 зърна кардамом 
  • 2 с. л. мед

За шоколада: 

  • 1 шоколад
  • 20 г масло
  • 30-40 мл прясно мляко 
  • червени боровинки (сушени) 

Начин на приготвяне 

Облете крушите и ги почистете от дръжките и семките в средата. Загрейте виното, водата, сока и меда до завиране заедно с всички подправки. Задушете в тях крушите за 8 минути (ако не са добре узрели, можете да увеличите времето и до 15-20 минути), или докато леко омекнат.


                               КАРАМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ С ВАНИЛОВ СИРОП


Махнете от котлона и ги оставете в сиропа за още 2 часа. Прецедете течността и я сложете да ври, докато не остане само 1/3 от първоначалното количество. Накрая добавете сушените боровинки.

Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и млякото. Поставете крушите в чиния (за декорация, а и за хрупкавост, можете да добавите под тях канапе от бисквитки по ваш избор)  и залейте с разтопения шоколад, като преди сервиране добавете и редуцирания сироп.

© iStock


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион