С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Рецептите на най-добрите жени готвачи в света: мус от гъби портобело от Аманда Коен

текст VIRGINIE DOLATA/превод ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА • 07.07.2019

Dirt Candy в Ню Йорк е ресторантът, на който тя е главен готвач

Рецептите на най-добрите жени готвачи в света: мус от гъби портобело от Аманда Коен
 © VERANE FREDIANI

В Ню Йорк канадката Аманда Коен е гуру във вегетарианската кухня. Но не само. При случай на дискриминация към жена в професията, медиите обикновено търсят нейното мнение. И причината за това е, че Аманда е член на борда на WCR (Асоциацията на жените готвачи и ресторантьори), а и стартира инициативата RestaurantHer – база данни от жени готвачи в САЩ. Тя силно се надява, че движенията #metoo и #timesup ще ускорят промяната по отношение на правата на жените.

© VERANE FREDIANI

Необходими продукти за 10 порции

Подготовка: 1 час

Готвене: 1 час

Почивка: 1 нощ

Ще са ви нужни: малки формички, уред за дехидратация

  • 500 мл балсамов оцет;
  • 2 бр. азиатски круши наши;
  • 1 с. л. смлян чесън;
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин.

За муса:

  • 15 с. л. масло;
  • 1 ч. ч. накълцан бял лук;
  • 1/2 ч. ч. сметана;
  • 6 ч. ч. почистени и нарязани на ситно гъби портобело;
  • 1 и 1/2 ч. л. агар-агар;
  • 1 и 1/2 ч. л. олио от трюфели;
  • сол и пипер.

За тоста с трюфели:

  • 1 багета;
  • 1/2 ч. ч. зехтин;
  • 1 с. л. олио от трюфели.

За грилованите гъби портобело:

  • 10 големи гъби портобело;
  • 1/2 ч. ч. зехтин;
  • 1 с. л. сол.

РЕЦЕПТИТЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЖЕНИ ГОТВАЧИ В СВЕТА: АСПЕРЖИ ROQUES HAUTES ОТ АН СОФИ ПИК


Начин на приготвяне

1. Мусът

В малък тиган на средна температура загрейте 2 с. л. масло и добавете обеления и нарязан на ситно лук. Задушете, докато лукът омекне, след което добавете сметаната и останалата част от маслото и гответе на ниска температура за 10 минути. Добавете агар-агар и оставете да заври, след което прекратете готвенето. Разбъркайте и добавете гъбите. Разбъркайте отново до получаване на еднородна смес. Подправете със сол и пипер и добавете олиото от трюфели. Разбъркайте. Изсипете готовата смес в меки форми и оставете да се охлади за поне час, преди да ги извадите.

2. За тоста от трюфели

Нарежете багетата на много тънки филийки диагонално. Смесете двете олиа и намажете филиите с тях. На висока температура запечете хляба, докато не стане хрупкав.

3. За грилованите гъби портобело

Нарежете гъбите заедно с пънчетата след което ги смесете с олио и сол. Изпечете гъбите на силен грил, докато омекнат. На ниска температура редуцирайте оцета наполовина. Нарежете крушата на възможно най-тънко и я сложете в уред за дехидратация за една нощ. В тиган загрейте зехтин на висока температура и сложете парчетата круша заедно с чесъна. Гответе до омекване. Аранжирайте хармонично в чинията.

Рецептата и фотографиите са част от книгата на Веран Фредиани Elles Cuisinent на изд. Hachette Cuisine.

 


В новия брой

Майли Сайръс на корицата на новия брой на ELLE