С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Салата на цветни слоеве

Петра Денчева • 02.11.2017

Оцветяваме сезона с тази хранителна картофено-рибна салата, известна повече като „сельодка под шуба“

Салата на цветни слоеве
 © iStock

Знаете ли, че...

Сельодка под шуба е традиционна руска салата, сервирана за пръв път навръх Нова година през 1919 г. За неин автор е смятан търговецът Анастас Богомилов, собственик на популярни ресторанти в Москва.

Необходими продукти

  • 400 г маринована сельодка (херинга)
  • 1 глава червен (воден) лук
  • 3 глави цвекло
  • 5 картофа
  • 5 моркова
  • 400 г майонеза
  • 4 сварени яйца
  • 1 и 1/2 пакетче желатин
  • 2/3 ч. ч. студена вода
  • сол
  • зехтин
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Сварете картофите, морковите и цвеклото (него – в отделна тенджера). Настържете и посолете леко. Сварете, обелете и настържете яйцата. Накълцайте на ситно лука. Обезкостете сельодката, нарежете на малки парченца.

Смесете водата и желатина в купичка и след като набъбне, го стопете на водна баня. Като се охлади, го смесете с майонезата и подправете. Всяка съставка се разбърква с част от майонезата.

Ако ще сглобявате салатата наведнъж, използвайте форма за кекс. Вариант е да я сглобите и на отделни порции – във всяка чиния, с помощта на ринг. Започнете с цвеклото (при обръщането той ще остане най-отгоре) и продължете със следващите пластове – другите зеленчуци, сельодката и варените яйца.

Приберете формата да стегне в хладилник за 2 часа. За по-лесно изваждане преди обръщането потопете формата в гореща вода за 2-3 секунди.

© iStock


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион