Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Шоколадовият десерт, от който няма да напълнеете

Петра Денчева • 23.01.2018

Можете да ядете това сладко изкушение без грам притеснение за линията си!

Шоколадовият десерт, от който няма да напълнеете
 © iStock

Знаете ли, че...

Ключовата съставка в нашия шоколадов тарт е... чилито. Освен, че то придава на интензивния шоколадов вкус нотка пикантност, лютите чушки съдържат капсаицин – вещество, което подобрява метаболизма, контролира апетита и понижава „лошия“ холестерол.

Необходими продукти

  • 125 г масло
  • 1 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 1/3 ч. ч. пудра захар
  • 2 ч. л. канела
  • сол
  • 2 жълтъка
  • чили на прах (за поръсване)

За плънката

  • 2 люти чушки
  • 2 с. л. ром (тъмен)
  • 50 г сладкарска глюкоза
  • 3/4 ч. ч. захар (фин кристал)
  • 75 г масло
  • 1 ч. ч. фурми (едро нарязани)
  • 2 с. л. филирани бадеми

© iStock

Начин на приготвяне

Смесете маслото, брашното, захарта, канелата и щипка сол в кухненски робот, докато сместа не стане на трохи. Добавете жълтъците и 2 ч. л. вода и продължете да разбърквате, докато тестото не стане гладко. Извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете. Разточете го във формата на диск, увийте в кухненско фолио и оставете в хладилник за 30 минути.

Използвайте намазнена тава за тарт с диаметър 24 см. Разточете тестото до 4 мм дебелина, поставете го в тавата и оформете ръба, като изрежете излишното. Покрийте го с хартия за печене, поставете „тежести“ (бобени зърна например) върху нея и печете така за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Махнете „тежестите“ и хартията и печете още 10 минути (или до придобиване на златист цвят). Извадете от фурната и оставете да се охлади.


                                                   КАК ДА ОТСЛАБНЕМ С ШОКОЛАД?


Опечете лютите чушки на средна температура в тиган без мазнина (по 30 секунди от всяка страна). Поставете ги в купа и ги залейте с вряла вода, покрийте купата с кухненско фолио и ги оставете така за 20 минути. Отцедете и попийте с кухненска хартия, отстранете дръжките и семките и накълцайте на ситно.

Изсипете глюкозата и 1 с. л. вода в малък тиган, сложен на средна температура. Когато започнат да се появяват балончета, постепенно добавете захарта, като разбърквате, за да се разтвори. Гответе 12 минути след пълното разтваряне на всичката захар, до получаването на златист цвят.

Изключете котлона, добавете маслото и разбийте до гладкост. Смесете с наситнените чушлета, фурми и бадеми, заедно с щипка сол, разбъркайте и след като се охлади на стайна температура, излейте плънката върху изпечения блат. Оставете да стегне за 45 минути и поръсете с чили на прах.

Розовият шоколад Ruby

Назад Напред


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия