Преминете към основното съдържание

Швейцарска компания създаде нов вид шоколад

Шоколадът се нарича Ruby и е дело на Barry Callebaut
© Barry Callebaut

Освен известните досега черен, млечен и бял, вече съществува и рубинен шоколад. 

Той има розов оттенък, а вкусът му е лек и фруктов. Разработен е на базата на рубинени какаови зърна, а текстурата му е като тази на останалите - гладка и мека.

Опитите за създаване на нов, четвърти вид шоколад, датират още от 1930 година.

Швейцарските специалисти, които най-накрая се справиха с тази задача, разкриват само част от основните съставки, които, освен рубинените какаови зърна, включват още три вида мляко, бял и черен шоколад.


КАК ДА СИ ОБЯСНИМ ОГРОМНАТА ЛЮБОВ КЪМ ШОКОЛАДА?


Компанията създала шоколада - Barry Callebaut споделя, че за производството на шоколада не са били използвани аромати на горски плодове. Вместо това, ароматизацията на какаовите зърна е отключена чрез "новаторски процес, който отне много години да се разработи".

© Barry Callebaut

Един от шоколадовите експерти, обаче, беше скептичен.


ПО КОЛКО НАЧИНА МОЖЕ ДА ЯДЕТЕ ШОКОЛАД?


Шоколадовият експерт и писател Дом Рамзи заяви, че е трудно да се прецени потенциалът на шоколадовия сорт, защото от швейцарската компания не са казали много за неговите съставки или производствен процес. 

Той каза, че друг производител през последните години се е опитал да продаде "четвърти тип шоколад", но предлагането "се оказало по-скоро маркетингов трик".

Barry Callebaut не отговори на исканията за коментар относно производствения процес.

Barry Callebaut (BYCBF) е един от най-големите производители на шоколад в света, като годишните продажби достигат $7 млрд. Те имат почти 10 000 служители.

Компанията не продава своя шоколад директно на потребителите. Вместо това доставя продуктите си на производителите на шоколад в света.
 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser