С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Скаридени шишчета със сос „Сатай“

Петра Денчева • 22.08.2017

Развихрете въображението си над скарата и заменете месото на грила с морски дарове. Сега им е сезонът – и на тях, и на барбекюто!

Скаридени шишчета със сос „Сатай“
 © iStock

Продукти:

  • 8-12 скариди (за 2-3 шишчета)
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 с. л. фъстъчено олио (или друга растителна мазнина)
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1/2 ч. л. куркума
  • 1/2 ч. л. сол

За соса:

  • 125 г фъстъчено масло
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1/2 глава лук
  • 50 г кокос (ситно нарязан)
  • щипка чили на прах

ELLE съвет:

В идеалния случай барбекю сосът се овкусява с течен пушек – доста скъпа есенция. Вместо нея можете да използвате червен пушен пипер.

Приготвяне:

Почистете скаридите и ги поръсете с лимоновия сок. Направете паста от пресования чесън, фъстъченото олио, захарта, солта и другите подправки за маринатата. Залейте с нея скаридите и ги оставете така в хладилника за половин час.

Накиснете бамбуковите шишчета във вода, също за половин час.

За соса в малка тенджерка загрейте 125 мл вода с накълцания лук и захарта, докато се разтвори. Добавете кокоса и чилито. Можете да направите сместа по-пикантна, ако добавите соев сос, къри и джинджифил на прах, още чесън. След разтопяването на кокоса свалете от котлона и смесете с разтопеното фъстъчено масло.

Докато сосът се охлажда, нанижете по 4-5 скариди на всяко шишче, като между тях можете да наредите и резенчета лимон. Запечете ги на барбекюто или на горещ грил тиган от всяка страна за по 1-2 минути и сервирайте със соса.

© iStock


В новия брой

Майли Сайръс на корицата на новия брой на ELLE