Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Тиквени равиоли с маслен сос

Петра Денчева • 26.11.2017

Пастата може и да е италиански патент, но пък България е на първо място по производство на тикви в Европа. Една родна версия на гурме класиката!

Тиквени равиоли с маслен сос
 © iStock

Необходими продукти

  • 250 г брашно тип 00
  • 50 г брашно семолина
  • 3 яйца
  • сол.

За пълнежа

  • 400 г тиквено пюре от печена тиква
  • 50 г настърган пармезан
  • 1 жълтък
  • 1 белтък
  • сол
  • черен пипер индийско орехче

За соса

  • 100 г масло
  • 8 листа прясна салвия (градински чай)
  • 1 лимон

Начин на приготвяне

С 3/4 от брашната направете кладенче, в което сложете яйцата и щипка сол. Разбъркайте с шпатула до образуването на тесто, което можете да месите с ръце до достигане на средна мекота. Останалото брашно използвайте за сгъстяване и при размесването, ако е необходимо.

Увийте готовото тесто с кухненско фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. След това го разделете на няколко парчета и ги разточете с машина за паста до степен 5 или на ръка – върху набрашнен плот до получаване на 3-4 мм дебелина.

© iStock

Разрежете корите на квадрати. Смесете продуктите за плънката (без белтъка) и ако не се получи достатъчно гъста, използвайте няколко лъжички галета. В средата на всеки квадрат сложете от пюрето, а по краищата намажете с белтък. Похлупете отгоре с друг тестен квадрат и притиснете краищата, за да залепнат.

Получените равиоли поставяйте върху набрашнена повърхност и прехвърлете в хладилника, за да стегнат (можете да ги държите там до два дни). За да ги сготвите, добавете 2-3 лъжици сол в тенджера с вряща вода, намалете силата на котлона и варете равиолите на части по 3-4 минути (докато изплуват на повърхността).

В голям тиган разтопете маслото за соса на средна температура, добавете нарязаните листа салвия и запържете равиолите от двете страни. Полейте със сока от лимона и сервирайте.


В новия брой

МоделътJAQUELINE SAPPERT на корицата на сп. ELLE.