Преминете към основното съдържание

Вкусовете на зимата: фелафели с ряпа

Интересната интерпретация на класическите постни кюфтенца ще ви изненада с вкус и куп ползи за здравето
© iStock

Необходими продукти

  • 1/2 ч. ч. сварена елда;
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно;
  • 4 пресовани скилидки чесън;
  • 4 ч. ч. настъргана ряпа;
  • 1 ч. ч. нахут от консерва или предварително сварен;
  • 1 с. л. кимион;
  • 1 ч. л. кориандър;
  • 1/2 ч. ч. нарязан на ситно кейл;
  • 1/4 ч. ч. овесени ядки;
  • 1 ч. л. чесън на прах;
  • 1 ч. л. риган;
  • 1/2 ч. л. сол;
  • 1 с. л. лимонов сок.

Начин на приготвяне

Включете фурната на 200 градуса и покрийте голяма тава с хартия за печене. В тиган сложете лука, чесъна и 2-3 с. л. вода и сотирайте за 5 минути. След това добавете ряпата, кимиона и кориандъра и сотирайте за още 5 минути, като добавите вода, ако е необходимо. Намалете температурата и оставете на котлона, докато ряпата не омекне, за което ще са нужни около 20 минути. Готовата смес прехвърлете в голяма купа, където добавете и останалите продукти и разбъркайте добре. Гребнете със супена лъжица от сместа и я оформете като топка. Сложете в тавата и продължете, докато сместа не свърши. Печете 30-35 минути, докато фелафелите потъмнеят и са твърди при натиск. Можете да добавите готовите топки в доматен сос, да ги сервирате като гарнитура или в салата.

© iStock

Знаете ли, че според Центъра за изследвания в областта на рака „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл консумацията на ряпа намалява риска от рак на белите дробове и на простатата. Тя е и изключително богата на витамин К, който е нужен за нормалното зарастване на раните и развитието на костите. Освен да се яде сурова в салати, ряпата може да се пече, да се прави на супа и да се добавя в различни ястия за допълнителна доза вкус и витамини.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser