С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Вкусовете на зимата: супа от тиква с къри

Велина Василева • 13.01.2019

Тя ще сгрее душата и тялото ви в студените дни

Вкусовете на зимата: супа от тиква с къри
 © iStock

Необходими продукти

  • 1 кг тиква;
  • голяма глава лук;
  • 3 с. л. масло;
  • 1 с. л. зехтин;
  • 100 г сметана;
  • 1.5 л зеленчуков бульон или вряща вода;
  • 1 ч. л. къри;
  • шепа ситно нарязан магданоз;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

В широк тиган загрейте маслото и зехтина. Нарежете лука на едро и запържете, докато стане прозрачен и леко златист по краищата, след което добавете кърито. Тиквата обелете и нарежете на големи парчета и я добавете към лука, разбъркайте добре, залейте с бульона и варете до готовност на тиквата. След като се свари, я извадете и я пасирайте, като добавите и от бульона. Накрая сложете сметаната и солта, а преди да сервирате, можете да гарнирате със зелен лук, крутони, тиквени семки и/или лъжичка сметана.

© iStock

Знаете ли, че ползите от тиквата са наистина безкрайни. Тя е пълна с витамини от група А, С, В, К, в нея има и витамин Т, който подобрява обмяната на веществата и ни помага да поддържаме форма. Тиквата забавя процесите на стареене, а благодарение на високото съдържание на калий, е полезна и за сърцето. За кулинарите тя е истинска находка, защото може да се приготвя по всевъзможни начини.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE