С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Зимно попадение: конфитюр с люти чушки

Петра Денчева • 26.01.2018

Ще го оцените в комбинация с хубави сирена, като сос към някое месно ястие или като дип, поднесен заедно с любимия ви домашен чипс

Зимно попадение: конфитюр с люти чушки
 © iStock

Необходими продукти

  • 300 г червени люти чушки
  • 800 г червени чушки
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • сокa на 1 лимон
  • 900 г захар
  • 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне

Запечете червените чушки и ги обелете. Махнете дръжките и семките. Накиснете лютите чушлета във вряла вода за 5 минути, за да омекнат. Почистете ги от дръжките и семките и ги пасирайте заедно с червените чушки до получаване на гладка смес.

Изсипете я в тенджера с дебело дъно, добавете оцета и захарта и бъркайте върху котлона, докато тя се разтвори. След като заври, намалете температурата и оставете да къкри за около час, за да се сгъсти (ще знаете, че е готово, ако малка лъжичка от сместа не се разлива, когато е поставена върху чиния, и не отделя течност).

Не забравяйте да разбърквате от време на време и да отстранявате образувалата се пяна. Към финала добавете ванилията и лимоновия сок.

Докато мармаладът е още горещ, го разпределете в бурканчета и ги обърнете с капачката надолу.

© iStock


В новия брой

Колко е лесно да бъдем щастливи през есента!