С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Футуристичният сферичен дом на Пиер Карден

Тереза Восканян • 09.07.2018

Знаменитата вила Palais Bulles се намира на Лазурният бряг

Футуристичният сферичен дом на Пиер Карден
 © Antti Lovag

През 1975 г. унгарският архитект Анти Логаг (Antti Lovag) започва да проектира за френския индустриалец Пиер Бернар невероятна сграда край Кан.

След 14 години в град Теул-сюр-Мер на средиземноморското крайбрежие се появи балона Palais Bulles (Bubble House), чийто авангарден вид изглежда много футуристичен дори и в наше време.

След смъртта на Бернар през 1991 г. имотът с площ 1200 квадратни метра е закупен от модния дизайнер Пиер Карден.

Ловаг е искал да построи сграда, която да имитира най-ранните примитивни човешки жилища - пещерите. Първият етап на строителството е създаването на желязна рамка, която показва архитектурните особености на къщата, прозорците и отворите. След това структурата е покрита със слой от бетон. 

Къщата разполага с панорамен хол, банкетна зала, 10 спални, амфитеатър за 500 души, както и живописни басейни и водопади - прилежащата градина е 8500 кв.м. Имотът е дом на много партита и ревюта на Кардин.

Сферичният дом на Пиер Карден

Назад Напред


В новия брой

Емилия Кларк, кралицата на Холивуд, на корицата на сп. ELLE