С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да украсим дома за Коледа

Тереза Восканян • 10.12.2018

От ELLE намерихме интериорни решения, които ще помогнат за създаването на празнична и уютна атмосфера

Как да украсим дома за Коледа
 © iStock

Коледната атмосфера и усещането за предстоящото празненство идва с домашните декорации.

Всяка година изваждаме кутиите с коледна украса, венците и светлинките, които ще ни помогнат да се потопим в празничното настроение. 

Ако все още се чудите какво интересно да добавите към вашата рождествена украса тази година, ви даваме няколко идеи от традиционната декорация на едни от най-големите фенове на Коледа - скандинавците, британците и, разбира се, американците. 

СКАНДИНАВИЯ

Оказва се, че жителите на скандинавските страни се подготвят за Коледа месец преди самия празник. По старата шведска традиция, която възниква през 17 век, в края на ноември възрастните с техните деца правят свой собствен адвент календар, който също става част от празничния декор.

© iStock

Различните коледни календари

Назад Напред

Класическият календар е платно с джобове, което преброява дните до Коледа. От 1 декември децата отворят всеки ден един адвентен прозорец и намират малки подаръци в него - бонбон или играчка.

Днес скандинавската традиция придоби популярност във всички страни на Европа и Америка и преди няколко години достигна и при нас.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Тихо падащ сняг на фона на тухлени къщи, в чиито прозорци блещукат празнични елхи. В английската Коледа се набляга на комфорта, който не е толкова трудно да се пресъздаде. При избора на декор англичаните разчитат на традициите на страната.

© iStock

8-те най-красиви Коледни базари в Европа

Назад Напред

В Обединеното кралство още от Средновековието по обичай се палят големи свещи, които символизират коледното дърво. Изберете свещи в бургундско червено, алено или златисто и не забравяйте да ги украсите с малка композиция от борови клони и шишарки.

САЩ

Говорейки за американския коледен декор, няма как да не си припомним за легендарната къща на семейство Макалистър от филма "Сам вкъщи". Кафява тухлена сграда с изобилие от венци, статуи на елени и снежни човешки фигури е пример за типична новогодишна декорация.

По традиция жителите на Съединените щати обръщат голямо внимание на осветлението и се стремят да украсят фасадата на къщата, за да засенчат жилищата на съседите си.

© iStock

Стилни идеи за празничното осветление у дома

Назад Напред

Ако искате да пресъздадете украса в американски стил, използвайте LED светлини, с които да декорирате прозорците си. В интериора, заложете на гирлянди от клончета на иглолистно дърво - с тях можете да украсите стълбите, камината или полилея. Що се отнася до украсата на самата елха, не забравяйте да закачите захарни бонбони с червено и бяло райе.


В новия брой

Алекс Петканова с малкия Габриел на корицата на новия брой на ELLE