С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Отвориха най-голямата библиотека в Китай с място за 1,2 милиона книги

Мария Георгиева • 16.11.2017

Невероятно красивата сграда, наречена „Океан на книгите“, е дело на MVRDV в колаборация с китайското архитектурно студио TUPDI

Новооткритата библиотека в културния център Бинхай в Тиендзин, проектирана MVRDV
Новооткритата библиотека в културния център Бинхай в Тиендзин, проектирана MVRDV © Ossip van Duivenbode

В Китай размерите винаги са впечатляващи. Като новооткритата библиотека в културния център Бинхай в Тиендзин с визия на космически кораб и площ от 33 700 кв.м., която да събере под един покрив 1,2 милиона книги!

Изумителният дизайн е дело на холандската дизайнерска фирма MVRDV в сътрудничество с китайското архитектурно студио TUPDI.

„Интериорът на библиотеката наподобява пещера, с гигантски каскадни лавици от пода до тавана, разположени по стените. Върху рафтовете оформихме кътове за четене и стълби за достъп до горните етажи. В средата поставихме светеща футуристична сфера, която оформи излъчването на сградата отвътре“, казва Уин Маас, съосновател на MVRDV.

Първите посетители в библиотеката, дело на MVRDV
Първите посетители в библиотеката, дело на MVRDV © Ossip van Duivenbode

Футуристичната библиотека, наречена „Океан на книгите“ (Ocean of Books), е завършена за рекордно кратко време – само 3 години! Тя е проектирана и построена според китайския екологичен стандарт „Зелена звезда“. 

Библиотеката Ocean of Books

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE