С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Продава се последното имение от Позлатената епоха на Манхатън

Тереза Восканян • 02.06.2017

Резиденцията на Пето авеню построена през 1905 година е бивша собственост на семейство Вандербилт

Бившата собственост
на Вандербилт
Бившата собственост на Вандербилт  © Douglas Elliman

Последното имение от Позлатената ера на Манхатън може да е ваше само за скромните 50 млн. долара.

Ню Йорк Поуст съобщиха, че шестетажната варовикова градска къща в духа на Beaux Arts. някога собственост на внучката на барон Корнелиус Вандербилт, е на пазара за първи път от години.

Въпреки цената й, имението вече има шестима потенциални купувачи, борещи се да спечелят титлата на новия собственик. 

Вандербилдската къща разполага с два асансьора, осем бани и 32 стаи. Някои от балюстрадите са ръчно издълбани от едно парче бял мрамор, а удивителни стенописи от ангели и облаци украсяват таваните на салоните.

Манхатънското жилище е построено през 1905 година за Р. Ливингстън Бекман, брокер и бъдещ губернатор на Роуд Айлънд. Домът е проектиран от Warren & Wetmore, фирмата, работеща върху Grand Central Terminal. Имението е непокътнато от 1905 година, а интериорът е непроменен от ерата, когато Марк Твен и Чарлс Дъдли Уорнър въвеждат термина "Позлатената ера".

© Douglas Elliman

Комисията за опазване на забележителностите призна нюйорското имение през 1969-та за изключително като отбеляза, че то има "дворцов мащаб" и "елегантно величие", което "отразява влиянието на класическия период от XVI век на На Луи XV".

По време на собствеността на Вандербилт, Post съобщава, че това е "първата резиденция в Манхатън, която има електрически асансьори в предната и задната част, а децата, живеещи там, са били предупреди да ги използват по-рядко, защото всяко качване и слизане струвало 25 цента". 

През 1946 г. Вандербилт и съпругът й продават това, което Ню Йорк Таймс наричаше тогава "един от най-добрите частни домове, останали на Пето авеню" на Република Югославия за 350 000 долара. Ниската цена се дължи на следвоенния пазар на недвижими имоти и на факта, че много от обзавеждането е продадено отделно на търг.

Говори се, че в дома все още има "тайна стая с метални подложки, известна като Фарадей Кейдж, която позволява на служителите на съветския съюзник да разговарят без риск от подслушване".

Сега Босна, Сърбия, Хърватия, Словения и Македония - петте държави, които излязоха от бившата комунистическа държава - продават градската къща напълно обзаведена.

Интериорът на резиденцията от Позлатената епоха

Назад Напред


В новия брой

Анджелина Джоли на корицата на новия брой на ELLE България