С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Жизел Бюндхен: „Живях няколко дни с племе в горите на Амазонка“

Virginie Dolata • 10.08.2018

Топмоделът и нейният съпруг – куотърбека Том Брейди, възпитават децата си в уважение към планетата

Жизел Бюндхен с децата си
Жизел Бюндхен с децата си © Личен архив

Тя израства в малко бразилско градче като внучка на фермери. Днес е известна по цял свят. Обявявана безброй пъти за най-влиятелната или пък за най-красивата жена в света, топмоделката има зад гърба си редица титли, корици и кампании.

На 37 години, тя вече е с по-силно от всякога зелено съзнание, борейки се за Програмата за околната среда на ООН (UNEP) и основавайки организацията за опазване на водните ресурси Agua Limpa. Заедно със своя съпруг – куотърбека Том Брейди, възпитават децата си Вивиан и Бенджамин в уважение към планетата. Бъдещето е тук!

Какво те накара да осъзнаеш последиците от климатичните промени?

Повратната точка за мен бе през 2004 г., когато за пръв път посетих дъждовните гори на Амазонка.

Имах възможността да живея за няколко дни с местно племе.

Това ми позволи да наблюдавам отблизо щетите, причинени от цивилизацията, и здравните проблеми, дължащи се на обезлесяване и замърсяване на речните води с пестициди и живак.

Казах си, че ще направя всичко, за да накарам останалия свят да осъзнае как унищожаваме нашите естествени ресурси и нашата планета. Започнах да подкрепям няколко екопроекта, включително и тези за Амазонската джунгла и Атлантическата гора. Със семейството ми създадохме Agua Limpa в родния ми град Хоризонтия.

Кога и как стана това?

Беше през 2006 г., на едно семейно събиране за Коледа. Заедно с родителите и сестрите ми искахме да видим дали можем действително да променим нещата за добро в региона, който ни бе дом, да дадем добър пример и да окажем положително влияние. Тъй като водата е безценен ресурс и е жизненоважна за оцеляването на всеки, решихме да се фокусираме върху нея.

По еко стъпките на звездите

Назад Напред

Какви са целите и мисията на Agua Limpa?

Целта на Agua Limpa е да повишава осведомеността за това, колко е важно да опазваме водите, природата и цялата Земя. Като унищожаваме природата, унищожаваме себе си. Ние сме природата. Установих, че сред най-добрите начини да образоваш хората по темата е, като сам бъдеш добрия пример – у дома, в училище, в общността, в града, там, където вече вършиш нещо по въпроса.

Промяната винаги започва от нас!

Най-шокиращото нещо, което си виждала на терен?

Виждала съм доста тъжни и шокиращи неща по света. От хора, които ползват найлонови торбички като тоалетна в средата на Кибера, през най-голямото гето в Кения, където над милион души живеят без ток, до огромни по площ обезлесени територии в Амазония. Още по-съкрушаващото е, че всички ние сме отговорни за това по някакъв начин, дали чрез безразличието си, или поради невежество и правене на стъпки в грешната посока.

А кое е било най-красивото или затрогващо нещо?

Срещнах толкова много страстни, вдъхновяващи хора, които работят по въпроса. В Кения се запознах с една жена – Наоми, местен организатор, която оглавява движение за подобряване качеството на живота в своята общност. Освен че се грижи за 16 деца сираци, тя ми помогна да образоваме местните жени как да снабдяват семействата си с по-безопасни и по-малко токсични форми на енергия и електричество.


КОЙ Е ВАШИЯТ ЕКО ФИЛМ?


В Кибера срещнах изумителен мъж, успешен адвокат, който се е върнал в родното си село, за да помага на общността, в която е израснал. Там, където преди е нямало никакви санитарни съоръжения, той намира начин да генерира ток за готвене и варене на вода, използвайки отпадъци.

Да не пропусна и Мария Луиза де Соуза от Бразилския институт за околна среда и възобновяеми природни ресурси (IBAMA). Тя храбро защитава горите, заради което е обявена цена за главата й. Добрата новина е броят на невероятните, смели хора навсякъде по света, които се опитват да правят добро.

#INSTA green: еко профилите, които трябва да следвате

Назад Напред

По какви проекти работиш към момента?

Тъкмо започнах работа по нова фаза. Изграждаме партньорства, приемайки още по-голямото предизвикателство да възстановим водните ресурси на една от най-големите реки в щата Рио Гранде до Сул в южна Бразилия. Засега е само проект, но се надявам реализирането му да помогне на над 3 милиона души, които живеят в региона.

Твоето послание към света?

Простичко е: всеки избор, който правим, оказва влияние не само върху нашия живот, но и върху планетата. Природните ни ресурси са ограничени и трябва да се научим да живеем в хармония с Майката Земя. Всички сме свързани, всички сме едно и нашето здраве зависи от нейното. Сега е времето ни за действие!

Специални благодарности на Agua Limpa за това участие на Жизел Бюндхен

www.projetoagualimpa.org.br


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион