Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Лилия Маравиля: Никой не трябва да мисли, че е в края

Димитрина Иванова • 19.12.2016

Актрисата е едно от лицата в благотворителни календар на Fibank

Лилия Маравиля
Лилия Маравиля

Лилия Маравиля заедно с колегите си Александър Кадиев, Анастасия Лютова, Боряна Братоева, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев и Юлиан Вергов застана зад каузата за осигуряване на достойни старини на заслужили български артисти, както и за подкрепа на талантливи студенти в областта на театъра. „Актьори с добри сърца“ е посланието на календара за 2017-а, който е съвместна благотворителна инициатива на Fibank и Съюзът на артистите в България.

Още когато получава предложението, Лилия не се поколебава нито за миг да каже „Да“.

Това е една чудесна инициатива, в която взех участие с удоволствие. Чрез нея ще бъде подкрепена социалната програма на Съюза на артистите в България, която включва осигуряване на достойни старини на заслужили български артисти, както и подкрепа на талантливи студенти в областта на театъра“, споделя тя. Прави го и в името на своя любим професор – Крикор Азарян. В негова чест е и представлението „Театър, любов моя“, в което тя си партнира с Красимира Кузманова, Касиел Ноа Ашер, Стефка Янорова на сцената на театър „199“. И четирите са били негови студенти, и четирите са попили от неговия свят, и четирите спечелиха „Икар“ именно за този спектакъл, и четирите биха казали в един глас: „Той беше нашият професор, нашият пример за достоен живот.“ Пред нас го сподели Лилия, която като млад артист получава най-силна подкрепа именно от него.

Календарът носи посланието „Актьори с добри сърца“. Научихме ли се, ние, хората да бъдем по-добри?

Надявам се, че се учим всеки изминал ден на това. Аз съм човек с добро сърце и съм възпитала в това и дъщеря ми.

Доколко е важно един млад актьор да получи подкрепа (не само материална) в началото на пътя си?

Всеки млад човек се нуждае от подкрепа, най-вече морална. Това ще му позволи по-уверено и отговорно да следва пътя си.

А в края?

Никой не трябва да мисли, че е в края. Хората артисти трябва да живеят достойно старините си, защото те остават предани на изкуството и сърцата им до последно горят в пламъка на тази любов. А и те никога не остаряват.

Ти имаше ли такава подкрепа в началото на твоя път?

Да, получих я от проф. Азарян. Още в първи курс той ме покани да играя в представлението „Лулу или кутията на Пандора“ в театър София, което не се случваше често за незавършил още студент. Той ми оказа изключително доверие и ми даде отговорност, на която един млад артист е много важно да се научи.

Кой е най-ценният съвет, който си получила от него?

Актьорът винаги трябва да пази детското в себе си – да бъде невинен, любопитен и честен, за да може публиката да му повярва, защото на сцената всичко се случва за първи път. И на това, че актьорът трябва да е почтен не само в живота, но и на сцената.

Самата ти си ми казвала, че сцената е като наркотик. Има ли нещо, което би те отказало от нея?

Това не мога да си го представя засега.

Всички, които участвате в календара, сте носители на наградата „Икар“. Колко е от значение подобно признание за един актьор?

Това е признание, което идва когато добре си си свършил работата и това е забелязано. От значение е само да продължиш в този дух и да не се отказваш да се усъвършенстваш.

Корица на календара
Корица на календара

Вие също може да подкрепите инициативата, като си закупите календар срещу сумата от 10 лв., като Fibank накрая ще удвои събраните средства. 

Календарът на Fibank за 2017-та с благотворителна цел

Назад Напред


В новия брой

Модел и актриса в Ню Йорк, красивата Александра днес е бушмен в Намибия