С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

#TBT: Джордж Хърел - звездният фотограф на стария Холивуд

Ирен Бабачева • 23.11.2017

Стилен, бляскав, магичен ... и с аромат от вълшебните години на киното

#TBT: Джордж Хърел - звездният фотограф на стария Холивуд
 © georgehurrell

Блясъкът е неговият стил. Изяществото и симетрията са неговият попътен вятър. Фотографът на мечтите. Фотографът, за когото невъзможното е възможно.

Гледайки произведенията му, загасим ли осветлението, пред нас е силуетът - не звездата. Виждаме очите - не грима, вдъхновяват ни извивките на тялото и гънките на дланите - не бижутата.

Светлосенките, тъмнината, тъгата в творчеството на фотографа са придружени наред с красотата и желанието за бягство в очите на моделите. Светът, който той създава е мистичен.

Норма Ширър
Норма Ширър © georgehurrell

ЕДНА ИСТОРИЯ

Носителката на Оскар Норма Ширър, считана за първата феминистка, е жена, която е имала късмета да бъде вдъховение за фотографа. Повод за снимките е филм, в който трябвало да участва, ролята била на модерна и красива жена – вамп. По това време тя била омъжена за ръководителя на MGM студио. Той и казал, че ролята не е подходяща за нея. След, което тя останала много разочарована. В последствие вижда снимки от фотографа Джордж Хърел и решава да си направи няколко зансети от него, с които да убеди съпруга си, че ролята е точно за нея. Тя показала снимките на мъжа си и той се съгласил за ролята. На тях била достатъчно модерна и красива. Техният брак се подобрил. Освен това за тази роля Норма Ширър печели наградата на Академията на САЩ за най-добра актриса.

Сред звездните имена, които е снимал са и Джоан Крауфорд, Глория Суонсън, Мерилин Монро, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Катрин Хрпбърн, Джийн Харлоу, Рита Хейуърт.

Снимките му са толкова драматични и силни, колкото и изпълнението на самите актьори.

Бляскави портрети са отличителна черта в неговото творчество. Луксът, разкошът, , драматичността, мракът и симетриите.

Фотографиите на Джордж Хърел

Назад Напред


Рубриката "Студентите говорят" е с подкрепата на проф. Любомир Стойков. 

Ако сте студент и имате какво да споделите във връзка с актуална тема, то можете да се свържете с редакционния ни екип на info@elle.bg.  ELLE дава пълна свобода на изразяване като вашият коментар може да е под формата на текст, графики, видеа и пр.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE