С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Две изложби “Кристо и Жан-Клод. Проекти/Роден в Гарброво”

24.10.2017

Документална изложба за живота на семейство Явашеви в град Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството

Кристо в студиото си с подготвителна рисуна за Мастаба, 2012.
Кристо в студиото си с подготвителна рисуна за Мастаба, 2012. © Волфганг Фолц

Изложбата "Кристо и Жан-Клод" представя шестнадесет проекта на артистите и ранни произведения.

Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата.

Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакования Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакования Пон Ньоф.

Последният реализиран проект, „Плаващите кейове” присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ "Мост към Кристо", направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта „Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света.

Художественият кръжок в Габрово, 1948.
Художественият кръжок в Габрово, 1948. © Личен архив на Драган Немцов

Изложба Роден в Габрово е своеобразна „капсула на времето” представя живота на семейство Явашеви  ̶  Цвета и Владимир и техните трима сина в Габрово.

Събрани са лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от държавния архив в Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Експозицията напомня и за времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.

По време на изложбата ще бъде показана и програма от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните проекти.

В изложбите са включени материали, любезно предоставени от семейство Явашеви, Евгения Атанасова – Тенева, доц. Георги Лозанов и Стоян Радев Драган Немцов, Ива Хаджиева, Иванка Здравкова, Гео Кукудов.


В новия брой

Корицата на новия брой на сп. ELLE