С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Фотография на Одри Хепбърн е част от най-очакваната изложба у нас

Тереза Восканян • 23.04.2019

„В нейните ръце" на Вивиан Майер ще бъде изложена между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия

Одри Хепбърн на премиерата на „Моята прекрасна лейди“ в RKO Palace Theatre, Чикаго, 23 октомври, 1964
Одри Хепбърн на премиерата на „Моята прекрасна лейди“ в RKO Palace Theatre, Чикаго, 23 октомври, 1964

През 2009 г. светът научава за новия гений на фотографията – Вивиан Майер, която, за съжаление, не доживява своята слава. Творчеството на един от най-емблематичните автори на street фотографията е открито случайно, но то бързо се превръща в сензация.

Зад това шумно и изумително откритие стои Джон Малуф – скромен агент на недвижими имоти от Чикаго. Той случайно купува на търг няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Техен автор е мистериозна фотографка, която наскоро починала в старчески дом.

Архивирайки кадрите, Малуф се натъква на всевъзможни градски сюжети и истински истории от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те. Убеден, че е попаднал на „нещо голямо“, той започва да търси информация за "жената без сянка".

Една година по-късно попада на следа, която го отвежда до Вивиан Майер – феминист, кинокритик, човек с мнение!

Автопортрет
Автопортрет © Наследство Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Сега името на Майер е спрягано до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки.

Творчеството на Вивиан Майер е богато на портрети в различни вариации и ракурси, в много от които са вплетени и нейни автопортрети на различни огледални повърхности из космополитните градове.

Над 100 цветни и черно-бели фотографии, в които фотографката е уловила пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями, Париж, ще бъдат показани за първи път и в София благодарение на фондация "Мусиз", Столична община и diChroma Photography.

Майстори на фотографията – Вивиан Майер

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE