С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Френски слънчогледи, чаша вино и Ван Гог

Тереза Восканян • 03.06.2019

Vino e Arte ни канят в Cosmos Coworking Camp, където ще се разгледат слънчогледовите творби на Ван Гог, ще се пие хубаво вино и ще се дискутира защо те са толкова известни

Френски слънчогледи, чаша вино и Ван Гог

"Намирам утеха, съзерцавайки слънчогледите", пише Винсент Ван Гог в едно от писмата адресирани до по-малкия си брат Тео. 

Слънчогледите са своеобразна "запазена марка" за художника. Той рисува два цикъла с картини с жълтите цветя - единият в Париж (1887 г.), другият в Арл (1888 г.). Тези произведения все още провокират дискусии при изкуствоведите. Те чудесно съчетават докачлива простота, меланхолия и монотонност, а от друга страна кипят от емоции благодарение на жълтия цвят, който неволно завладява човешкия ум.

Всъщност, цикълът Арл има за цел да украси стаята на приятеля на Ван Гог - Пол Гоген в така наречената "жълта къща" на юг във Франция, която холандецът наема. 

През есента на 1888 г. той пристига в Арл, където кани няколко артисти да се присъединят към него за съвместното разваботване на нова посока в живопистта. Само Пол Гоген приема поканата му. Ван Гог му е толкова благодарен, че решава да се отблагодари на Гоген. Той помни добре, че художникът е харесал слънчогледите, които той е рисувал в Париж и украсява стаята му с натюрморти на жълтите цветяТака Ван Гог създава 4-те си известни "Слънчогледи" във вази. Пол Гоген ги оценя подобаващо и предрича, че те ще бъдат визитната картичка на неговия приятел. И точно така се случва.

В работата по цикъла си Ван Гог прилага специална техника - импасто. В живописта тя се характеризира с нанасяне на боите върху платното толкова гъсто, че щрихите с четката са напълно видими. Той владее тази техника по-добре от всички други художници. С помощта на четки и шпакли за рисуване той създава удивително обемни ефекти, чрез които цветята изглеждат живи като стърчащи от самата картина. 

На 6-ти юни Vino e Arte ни канят да рисуваме една от известните картини направени в Арл. В Cosmos Coworking Camp ще се разгледат слънчогледовите творби на Ван Гог, ще се пие хубаво вино и ще се дискутира защо те са станали епитом на работата на артиста.В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE