С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Изложба представя българската живопис през първата половина на ХХ век

Мария Георгиева • 12.11.2018

Сред авторите са Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков и други

"Слушателки" на Кирил Цонев
"Слушателки" на Кирил Цонев

Струва си да видите изложбата „Нашата живопис в нови насоки”! Тя се открива на 13 ноември в СГХГ и представя една от посоките на развитие на българското изкуство през първата половина на ХХ век.

"Очакване" на Асен Василев
"Очакване" на Асен Василев

Куратори са Неда Живкова и Любен Домозетски, а сред авторите, освен добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са и по-малко показвани творци като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев.

"Автопортрет" на Борис Иванов
"Автопортрет" на Борис Иванов

През 30-те и 40-те години българските художници обръщат поглед към натурата, към реалността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) придобиват значителна популярност, а стилът се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейските тенденции, които навлизат в България, предимно чрез завършилите в чужбина български автори.

"Саксия" на Васил Бараков
"Саксия" на Васил Бараков

В изложбата са представени четири тематични кръга: „Новият живот на предметите”, „Модерният град”, „Пейзажът”, Лицата на града”.

Експозицията представя над 100 творби, две от които са непоказвани и непубликувани досега.


В новия брой

Корицата на ELLE България с ексклузивна сесия и интервю в броя със Селин Дион