С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как се скицира характер

Петра Денчева • 12.08.2017

Научаваме от портретите на големия български художник Иван Пенков

Седнал мъж, 1946 г., молив върху хартия
Седнал мъж, 1946 г., молив върху хартия

Рядкост са художниците като него, надарени със способността да улавят мигновено характера на човека. Ръката му светкавично отразява върху листа проникновени портретни образи.

Някои от тях са носени с години, избистряни чрез тайни приятелства или мимолетни симпатии. Минали са през психологически и морални оценки, за да се материализират с точно подбрана техника – молив, туш, креда, въглен и темпера.

За пръв път пред публика

Автопортрет, 1956–1957 г., молив върху хартия
Автопортрет, 1956–1957 г., молив върху хартия

Не, скиците определено не са помощен жанр, който фиксира възникнала художествена идея! И доказателството е пред нас цяло лято – в столичната галерия „Васка Емануилова“, която с камерна изложба отбелязва 120 години от рождението на гениалния Иван Пенков.

Подредени по хронология и тематика 140 негови творби са изложени в галерията за пръв път пред публика. Достигнали са до нас благодарение на грижите и съхранението, извършени от децата на покойния художник – Боян и Георги (Джони) Пенкови. Внукът му, кръстен на него – Иван Пенков, също оказва съдействие при подготовката на изложбата.

Да уловиш бохемското

Пенчо Георгиев, 1926 г., туш върху хартия
Пенчо Георгиев, 1926 г., туш върху хартия

За да можем днес да усетим интимността и свежестта, които носи на хартия първото преживяване от природата, хората, вещите. Защото, докато рисунката в творчеството на големия български художник носи своя философия – тя е „душа“ и „молитва“, портретното скициране е опит да разсъждава не само за конкретния модел, но и да улови образа на своето време.

Срещата с портретното творчество на Иван Пенков ще ви изненада и с неговите автопортретни скици, и с образите на неговите колеги художници, приятели от близкото му обкръжение и с интересни бохемски типажи. Среща, която е възможна в галерия "Васка Емануилова" (бул. „Янко Сакъзов“ 15) до края на август – не я пропускайте!

Как се скицира характер

Назад Напред


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE