С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Кой носи розово? Цветът през очите на модата и обществото

Тереза Восканян • 23.07.2018

Музеят на Модния технологичен институт ще открие изложба, която ще разгледа половите стереотипи и ролята на цвета в различните култури

Кой носи розово? Цветът през очите на модата и обществото
 © iStock

Тази есен, нюйорският Моден технологичен институт (FIT) ще бъде домакин на изложбата "Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color". Сред експонатите ще бъдат представени модни елементи от ХVIII век до наши дни, посетителите ще могат да разгледат архиви на Dior, Gucci, Comme des Garcon, Valentino и Elsa Schiaparelli.

Целта на изложбата е да се отвори обществена дискусия за това как са се формирали предразсъдъците по отношение на розовия цвят, и да се поставят под съмнение многочислените клишета, които са се появили съвсем наскоро - в средата на ХХ век. 


МИЛЕНИУМ РОЗОВОТО – СВЕТОВНИЯТ ТРЕНД, КОЙТО ОТКАЗВА ДА СИ ОТИДЕ


В допълнение, кураторите на изложбата ще разгледат възприемането на розовото в не-западните култури. Например в Индия този цвят се счита за джендър-неутрален и в продължение на много векове е бил носен от мъже и жени. А в Мексико нюансите на Rosa Mexicano са тясно свързани с националната самоидентификация.

Изложбата ще бъде открита от 7 септември до 5 януари 2019 година.

IN THE PINK

Назад Напред


В новия брой

Мария Илиева на корицата на новия брой на ELLE