С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Красива ли е София през очите на един инстаграмър?

Мария Георгиева • 17.09.2017

Със сигурност е цветна и многолика, поне в постовете на Ясен Савов. С неговите снимки си припомняме и историята на името на столицата ни

Отражение в локва на храм-паметник "Св. Александър Невски"
Отражение в локва на храм-паметник "Св. Александър Невски" © Ясен Савов

В деня на София се питаме красива или грозна, цветна или сива, спокойна или шумна, зелена или кална е столицата ни? Зависи от гледната точка. Единственото, с което може да се съгласим, е, че София е многолика. Такава, каквато я откриваме в постовете на инстаграмъра Ясен Савов (@iasens).

Многоликата София в един от постовете на @iasens
Многоликата София в един от постовете на @iasens © Ясен Савов

София през погледа на Ясен Савов

Назад Напред

               МЪДРИ МИСЛИ ЗА МОРЕТО И СИНЬО ВДЪХНОВЕНИЕ ОТ ЯСЕН САВОВ

Защо се казва София?

За 25-та поредна година столицата ни чества своя празник на 17 септември, в деня на светите София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Решението е на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

Може би затова повечето свързват града с християнската мъченица. Други пък тръгват от гръцкия превод – София означава мъдрост.

Базиликата "Света София"
Базиликата "Света София" © iStock

Истината е, че градът започва да се нарича така през 14 век заради базиликата „Света София“, разположена на възвишение извън източната порта на градските стени. Хората казвали: „Отивам до града до църквата Света София“, което постепенно станало „Отивам до София“.

За пръв път името е регистрирано в в приписката към Средечкото евангелие от 1329 г., в документ на Дубровник и във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на века.

Дотогава градът сменя няколко имена – Сердонполис, Триадица, Сердика, Средец...

След 1878 г. с решение на градската управа градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, се връща името София.

Коя е Света София?

Света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов
Света София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов © iStock

На 17 септември почитаме и светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Според преданието през втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите не скривали своята вяра в Христос и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието на София, Вяра, Надежда и Любов: сякаш са ги повикали на тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майка им София била принудена да гледа нечовешките страданията на децата си – Вяра (12 г.), Надежда (10 г.) и Любов (9 г.).

Императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Тя умряла 3 дни след кончината на децата си и била погребана при тях.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


В новия брой

Лейди Гага на корицата на новия брой на сп. ELLE